46

Българин загина на фронта в Донбас

Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е починал във Виена, след като е бил тежко ранен на украинския фронт, съобщиха негови приятели. Гетов е в редиците на опълчението в Донецк от 2017 г., като първоначално се е занимавал само с хуманитарна дейност, а после се включва и в сраженията, в отряда за специални операции и бързо реагиране.

Българинът е бил тежко ранен, лекуван и транспортиран от Донбас в болница в Москва, откъдето негова близка го прехвърля в лечебно заведение във Виена, но след раняването той така и не се възстановява. Издъхва на 25 февруари в австрийската столица, съобщава dir.bg.

Негови приятели от Донецк се обърнаха с видеоапел за помощ във Фейсбук, за да бъдат събрани средства за транспортирането на тялото му на родна земя. В негова чест те изпяха на български и любимата му песен "Моя страна, моя България".

Близо 80 българи, повечето непознати, се отзоваха и събраха над 5200 лева, за да бъдат транспортирани тленните му останки до родния Плевен, където ще бъде погребан в събота. От даренията ще бъде заплатено и погребението.

Гетов е бил строителен предприемач, който зарязва бизнеса си в Плевен и заминава за Донбас.

Там създава българско културно-просветителско общество "Възраждане" и подпомага българската общност в Донецк. Първоначално заминава през 2016 г., за да прави филм за случващото се в Донбас.

През 2017 г., шест месеца след пристигането си в Донбас, Гетов разказва в интервю за "Фрог нюз", че там се води гражданска война от 4 години.

"Тук е гражданска война. Много години се е работило в посока да разделят един народ и да го настроят един срещу друг. В момента войната е опозиционна. Води се само от артилерия и диверсионни групи. Мащабни операции няма. Води се тиха война. Коварна е, защото в нея загиват невинни хора, деца, жени. Много е тежко да видиш как деца, жена или стар човек е разкъсан на парчета. Вадиш ги от калта, фекалиите. Дано този ужас не стига до нас. Медиите помагат тази война да се разпалва", казва Цветомир Гетов и добавя, че в Донбас има немалко българи доброволци, както и пострадали бесарабски българи.

"Поддържам връзки с всички общности. Опитвам да направя българско читалище. Намерил съм сграда за него. Обещаха мои познати да ми изпратят книги, народни носии, детски дрехи. Помагам с каквото мога на бесарабските българи. Има много големи общности от гърци и арменци. Има над 140 националности. Тук е малкият СССР. Градът е много красив, чист. Дори в България няма толкова чист град. В Донецк сякаш има невидима завеса. От едната страна е рай, а от другата - ад", разказва още той в интервюто, дадено шест месеца след установяването му там.

Публикува в профила си във Фейсбук и видеосводка от дата 21 декември 2018 г., в която съобщава броя на убитите цивилни граждани и атаките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Лекар

Лекар

15.03.2023 | 11:46

Дори в такъв тежък за близките му момент проличава абсурдът на българската менталност- да търсиш помощ от онези, които мразиш от дъното на душата си! Но те имат примера на Кобзон и на други яростни путинисти, които предпочетоха да умрат не в Москва, а в болниците на гадния "колективен запад"!

Отговори
12 3
Проф.Любомир Далчев

Проф.Любомир Далчев

15.03.2023 | 09:18

Проф.Любомир Далчев, един от авторите на МОЧА:”… редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците-жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението. Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра-да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите. Проф.Янчулев е част от български народ и неговия културен елит, изтребван поголовно, и той не само има правото, но е и задължен да махне тези противни строежи, специално направени, за да утвърдят властта на поробителя, да всяват страх и покорство, без да обръща внимание и държи сметка на крясъците на пребоядисаните комунисти. С непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи те и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици.”

Отговори
9 4
Дали е убивал украински жени и деца?

Дали е убивал украински жени и деца?

15.03.2023 | 08:32

https://www.marica.bg/svqt/adat-v-kramatorsk-mayka-i-decata-ocelqha-na-ujasna-cena

Отговори
11 1
Западняк

Западняк

15.03.2023 | 02:59

Каквото повикало, такова се обадило.

Отговори
22 15
Хм…

Хм…

14.03.2023 | 23:48

Участвал е в чужда война. Бил е на страната на руснаците. Другарите му са го помнели и са го почели. А иначе в тази война жертви са станали и руснаци, и украинци. Но не и онези, които са я замислили. Генералите окичени като коледни елхи, политиците, които дърпат конците. Във всяка война е така.

Отговори
23 13
Иван

Иван

14.03.2023 | 23:44

Сражавал се е за враговете!

Отговори
29 18
Еммм

Еммм

14.03.2023 | 23:04

Болен мозък. Какво прави там. Той украинец ли е или българин?

Отговори
7 19
Милка

Милка

15.03.2023 | 18:31

Нито едно от двете. Порусначен "българин".

Отговори
2 0
Келера

Келера

14.03.2023 | 22:22

Поклон пред нашия сънародник,загубил живота си следвайки справедлива кауза!

Отговори
27 40
Дядо Поп

Дядо Поп

14.03.2023 | 23:59

И ти си за там русороб нещастен!

Отговори
22 14
намръщенЪ

намръщенЪ

15.03.2023 | 00:07

Коя е справедливата кауза?

Отговори
22 7
Един от многото

Един от многото

15.03.2023 | 07:48

Ето го, поредния Дядо Поп Кръстьо

Отговори
3 11

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?