Българин в Китай със страховит разказ за коронавируса

Българи са напускали Китай без надлежни проверки за коронавируса, съобщи пред БНР сънародникът ни Галин Георгиев, който е блокиран в един от китайските градове в най-тежко засегнатия от заразата район. Георгиев смята, че това е ставало още преди да се вземат стриктните мерки от страна на китайските власти и изрази опасения, че България може да е закъсняла с поставянето на термокамера на Летище София.

Галин Георгиев описа ситуацията като притеснителна и допълни, че в провинцията, в която живее, ситуацията започва да става по-тежка.

В блока, в който той се намира, от два дни е в сила забрана за излизане, а заразените са 13. Ежедневно полицейски и медицински екипи обикалят домовете и обследват жителите за признаци на коронавируса. Предлагат се доставки на храна.

Никой не вярва, че това е тръгнало от животни и някакъв пазар, коментира Георгиев, който от 13 години живее в Китай. В момента той е разделен от семейството си, което се намира на 10 километра от него, защото блокадата ги е хванала на различни места.

"Вървим по пътя на Ухан в момента. Четири града сме в периметър от разстояние около 200 км и сме много притеснени какво ще се случва по-нататък", сподели той пред БНР.

"Ние не вярваме на тези официални данни, които се представят. За нас това са страшно занижени данни. Това си има обяснение - да не се проявява психоза. /.../ Самият факт, че в този блок, в който аз съм в момента, има 13 заразени, говори сам по себе си. И другото, което е - не може държава с такъв мащаб, с такава силна икономика, с такова огромно население, да бъде блокирана по този начин, при положение, че става въпрос за малки бройки", описа тревогата си Галин Георгиев.

Георгиев е на мнение, че китайските власти са закъснели с първоначалната информация и след китайската Нова година са оставили хората да се разотидат, а тези празненства са свързани с голяма миграция на хора. Георгиев е пътувал точно в този период близо до град Ухан.

 
Последните данни от китайски официални източници говорят за 3235 новопотвърдени случаи само от снощи, съобщи пред "Хоризонт" доц. Мариана Тиен, генерален секретар на Глобалния център за сътрудничество между Китай и страните от централна и Източна Европа. Доц. Тиен работи в БАН, съпругът й е китаец.

"Загиналите, само от вчера - 64. Добрата новина, ако може тук да има добра новина - изписани са 157 души. Бройката на изписаните, тоест на оздравелите от този вирус вече надвишава повече от два пъти на загиналите", посочи Тиен.

Последните данни са за 20 438 заразени, починалите са 435, изписаните са 632-ма, допълни доц. Мариана Тиен.

Според нея реакцията на централните власти в Пекин, след като са научили за заразата в Ухан, е била своевременна, но самите лекари в Ухан вероятно са подценили опасността, тъй като не са подозирали за какъв вирус става дума и там се е получило закъснение от няколко дни.

Хранителните навици в Китай са много различни - страната е огромна, а много китайци не ядат месна храна, коментира още доц. Мариана Тиен относно тезата, че заразата е тръгнала от прилепи, използвани за храна. В Китай не е така популярно да се ядат прилепи, отбеляза тя.

Това е глобална заплаха и трябва глобално решение, обобщи Мариана Тиен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата