Следвайте ни

Българин в Австралия: Показват преувеличени кадри след пожара

viber icon

„Територията, която е изгоряла досега е 50 хиляди квадратни километра. Или горе-долу половината от територията на България. Но пропорционално за територията на Австралия, която е около 7 милиона и 600 хиляди квадратни километра, е около 1%. Виждаме преувеличени картинки, виждаме и маймуни, които горят, а в Австралия няма маймуни. Имаше снимки с тигри, които горят. Очевидно в Австралия няма тигри. Днес с официално становище излезе Австралийската академия на науките и те самите заявиха, че има много дезинформация в интернет”, каза пред Нова тв Явор Константинов - български и автралийски гражданин, IT специалист, който от 19 години живее в Мелбърн.

Без да омаловажава проблема, той обяснява, че обикновено на летния период в Австралия - между месеците декември и март, се гледа като на сезона на пожарите. Напълно фалшива била и 3D визуализацията на континента, потънал в пламъци.

„Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж, са всъщност туристи и къмпингари, които дни наред пренебрегваха предупрежденията, че трябва да напуснат района", пише жена в социалните мрежи.

„Категорично не е вярно. Много бързо едни такива твърдения могат да се превърнат от нещо лично в новина. Страшно много хора споделиха въпросния пост със заглавието „Истината за Австралия". За мен това остава едно изключително непопулярно и алтернативно лично мнение. Радвам се, че има хора, които подхождат с хумор и са добре, но искрено се надявам, че в България не са останали с впечатление, че това нещо е така наречената истина”, каза българката, живееща в Австралия Полина Хаджимитова.

Полина казва, че дори най-близкият пожар да е локализиран на повече от 200 километра от града, в продължение на няколко дни дишали свръх замърсен въздух.

„Фалшивите новини не помагат на ситуацията. От пожарите в Амазония, Калифорния и Сибир – този в Австралия е най-големият. До момента опустошена е площ над 65 000 кв. м. Въздухът наистина е замърсен и са опожарени над 2000 домове”, поясни климатологът Генади Кондарев. По думите му управляващите наистина са подценили ситуацията.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?