49
Следвайте ни

Българи нахлуват в Турция! Левът се разменя рекордно за 8 лири СНИМКИ

viber icon

С падането на стойността на лирата спрямо турската валута вече достигна нечуваните 8.0 лири за един български лев. Търговци в Одрин споделят пред турските медии, че българи нахлуват масово в Турция, за да купуват всякакви стоки. Всяка седмица броя на българите в крайграничните турски райони се увеличава. 


Докато днес един български лев вече струва близо 8 турски лири, то през януари 2021 г. той струваше 4,6 турски лири. В резултат на това българските потребители пресичат свободно границата с Турция и пазаруват рутинно, при изключително изгодни цени. Търговци в Одрин казват, че 99% от клиентите им вече са българи, които идват в Турция, за да купуват всичко – от хранителни стоки до почистващи препарати. 


Българските граждани, преминаващи границата регулярно, казват, че дори не им се струва, че отиват в чужда държава.


„Тук наоколо все едно всички са българи. Търговците знаят дори български. Навсякъде има информационни табели на български. Често чуваме анонси по радиоуредбите на български език“, каза пред турската агенция T24 Мине Салим, български клиент, който идва в Одрин, за да пазарува 20 дни в месеца. "Тук не се чувстваме чужденци. Дори често може да се пазарува и директно с левове, но тогава не е толкова изгодно, защото закръглят цените в тяхна полза", предупреди Мине. 


Търговците в Одрин са до голяма степен благодарни за наплива на съседите. Метин Доган, търговец в града, каза, че българите са дали голям принос в икономиката на града в тези трудни времена за турската икономика. Друг магазинер каза пред Т24, че на фона на икономическата криза са благодарни, че българите купуват хранителни продукти, без да се пазарят.


Турската лира се срина спрямо всички чуждестранни валути тази година, а спадът се ускори до срив през последния месец. Валутата загуби 30% от стойността си спрямо долара през ноември и близо 70% от началото на годината, обявяват опозиционните медии. Лирата беше малко под 7,5 за долар през януари. Сега тя е над 13,7 в резултат на необоснована политика на ниски лихви,  ръководена от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган. Турската лира се понижи спрямо долара последно на 3 декември, след като рейтинговата агенция Fitch ревизира перспективата за страната от "стабилна" на "негативна" заради рисковете от посоката на паричната политика. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бай Тошо

Бай Тошо

04.12.2021 | 15:39

Българи нахлули в Турция, а тук турчуля да дойдат да бачкат не идват, защо ли нали сме в ЕС? Защото сме по-зле!!

Отговори
16 7
....

....

04.12.2021 | 15:16

Бах*и циганията!

Отговори
11 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?