Следвайте ни

Българче осъди възпитатели за 7 млн. долара, а причината е шокираща

viber icon

15-годишно дете, което се събудило, за да види как двама от възпитателите от институцията, в която е било настанено, правят секс близо до него, заведе дело срещу държавните служители във федералния съд в Юта във вторник. Тийнейджърът твърди, че е бил многократно пренебрегван, докато е бил под грижа на държавата, пише Salem Reporter.

Жертвата, идентифицирана в съдебните книжа само като YG, разказва по време на съдебния процес, подаден в Окръжния съд на САЩ, че когато разказал на длъжностните лица какво е видял, той е бил изпратен в затвора за непълнолетни в окръг Ямхил и след това в дом в Юта, който впоследствие е затворен след разследване на насилие над деца.

В жалбата, подадена от името на жертвата от адвоката от Салем Дейвид Крамер, се твърди, че Държавният департамент за човешки услуги систематично е вредил на момчето, като му е отказвал достъп до преводачи за трите години, в които той е бил под държавна опека. В жалбата се казва, че е прекарал първите 12 години от живота си в българско сиропиталище, говори малко английски език и умишлено е лишен от помощ при общуване със съветници, учители и медицински специалисти.

Искът също посочва като подсъдими двама държавни служители, техният ръководител, директорът на държавния отдел за човешки услуги. „Ответниците очаквали и приели, че YG ще премине през пукнатините на системата, докато в крайна сметка „ изчакат“ да навърши 18 години“, се казва в жалбата.


Искът е за 7 милиона долара за насилие над деца, пренебрегване, емоционални страдания, фалшив затвор и нарушаване на конституционните права на детето. Жалбата също така изисква държавната агенция да даде на детето български преводач и да спре да го настанява в мотели с държавни работници без допълнителни защитни мерки.

Юристът каза, че се надява съдебният процес да хвърли светлина върху начина на работа в отделите за защита на децата на агенцията. „Безразличието на DHS към грижите и безопасността на това момче е толкова упорито и толкова утежнено, че проблемното дете от българско сиропиталище вероятно се е превърнало в безнадеждно дете“, пише Крамер в имейл.

В жалбата се казва, че детето е било преместено в дома за задържане на непълнолетни в окръг Ямхил ден след инцидента в Best Western по указание на един от служителите, които са правили секс. След това е преместен в Центъра в Ред Рок в щата Юта. Детето е било едно от 23 приемни деца там от Орегон.

По време на престоя му там, според жалбата, YG се сблъсквал с тормоз и нападения от страна на другите деца и станал свидетел на избухване на бунтове в края на април. Безредиците накараха депутатите от Орегон да призоват децата да бъдат изтеглени от съоръжението. Домът бе затворен миналото лято. След това агенцията преместила детето в друг дом в Розбург. Детето било преместено и оттам, каза Крамер, но адвокатът не може да каже къде е детето в момента. Той остава под държавна опека, каза Крамер.

Според жалбата семейство от окръг Полк е готово да осинови детето, но ще се нуждае от държавна помощ. Крамер каза пред Salem Reporter, че чрез жалбата се надява държавата да даде шанс на детето да стане пълноценен възрастен. „Искаме това момче поне да се опита да помогне на себе си и да има минимално успешен живот“, казва Крамер в имейла. „Не искаме той или данъкоплатците да понесат тежестта и разходите да имат още едно дете, останало за цял живот в системите за непълнолетни и възрастни в Орегон. Искаме DHS да бъде отговорна за грешките си и да компенсира тези деца, които е наранила. "

fakti.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?