Следвайте ни

Баку: Армения и Азербайджан могат да живеят в мир

viber icon

Въпреки продължаващата ескалация на напрежението, арменските и азербайджанските общности все още могат да живеят заедно, както преди 30 години, казва азербайджански официален представител. 

"Въпреки че в момента живеем в състояние на интензивна война, аз все още вярвам във възможността за съвместно съществуване на арменската и азербайджанската общност в международно признатите граници на Азербайджан," Турал Гянджалиев, ръководител на азербайджанската общност в нагорнокарабахския регион на Азербайджан, каза в ексклузивно интервю за Анадолската агенция.

Гянджалиев, който е и член на азербайджанския парламент, припомни, че преди конфликта между Армения и Азербайджан в Наорни Карабах преди близо 30 години двете общности "живяха в мирно съжителство".

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупираха Нагорни Карабах, международно призната територия на Азербайджан, и седем съседни региона.

Гянджалиев подчерта, че днес целта на Баку е да освободи всички окупирани територии, като добави, че страната му ще продължи военните си операции, докато всички земи, окупирани от арменските сили, бъдат спасени.

На 27 септември избухнаха нови сблъсъци и оттогава Армения многократно атакува азербайджански цивилни и сили, дори нарушавайки три споразумения за прекратяване на огъня.

Към днешна дата президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че над 200 села, както и няколко селища и градове на Азербайджан са освободени от арменска окупация.

Гянджалиев подчерта, че правителството на Азербайджан има "специален план" за "вътрешно репатриране на лица" и бежанци по родните им места в освободените територии.

Той подчерта, че след освобождаването на всички територии от окупация, изпълнението на този план ще започне поетапно.

"Разбира се, всичко това няма да се случи за един ден. Тези райони първо трябва да бъдат почистени от мини, след това там трябва да се изгради критична инфраструктура и след това хората трябва постепенно да се върнат на местата си", добави той.

В момента Азербайджан е домакин на около 1 милион бежанци и разселени лица, които са били принудени да напуснат домовете си поради конфликта, иницииран от арменските сили.

Отбелязвайки, че политическото и военното ръководство на Армения носи пълната отговорност за атаките срещу мирни граждани, Гянджалиев заяви, че Amnesty International и Human Rights Watch потвърждават използването на забранени боеприпаси от арменските сили срещу цивилни в Азербайджан при последните битки.

Към днешна дата в Азербайджан над 90 цивилни са загубили живота си, включително 11 деца, а над 400 души, от които 36 деца, са били ранени при неотдавнашни нападения от арменски сили, според главната прокуратура на Азербайджан.

Около 2971 къщи и 100  жилищни кооперации са унищожени, а 502 граждански съоръжения са повредени.

Гянджалиев подчерта, че съществува "възможност" за трайно примирие, добавяйки, че Азербайджан многократно е заявявал необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигането му.

"Ако се осигури прилагането на договорените основни принципи, тогава може да се постигне трайно прекратяване на огъня и хората няма да загубят живота си. За целта Армения трябва да се съгласи да се придържа към тези принципи и да изтегли окупационните си сили от териториите на Азербайджан ", каза той.

Азербайджан воюва на своите международно признати територии срещу окупационните сили на Армения, каза той.

Докато Азербайджан поддържаше отворени отношения с много държави, само няколко държави изразиха открита подкрепа за позицията на Азербайджан по освобождаването на окупираните земи, докато "редица държави мълчаха за тази окупация", каза той.

"Но днес подкрепата за законната позиция на Азербайджан не означава избор между Азербайджан и Армения. Това е по-широко понятие и е избор между международното право или окупацията."

Гянджалиев изрази благодарността си към "братска" Турция за "подкрепата на международното право, справедливостта и справедливостта" в конфликта.

Световните сили, включително Франция, Русия и САЩ, призоваха за устойчиво прекратяване на огъня. Междувременно Анкара подкрепи правото на Баку на самозащита и поиска изтеглянето на окупационните сили на Армения.

Отбелязвайки, че има "добре известни принципи" за уреждане на конфликта, Гянджалиев заяви, че той трябва да бъде уреден в съответствие с нормите и принципите на международното право.

Четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН и две от Общото събрание на ООН, както и международни организации настояват за "незабавно, пълно и безусловно изтегляне на окупационните сили" от територията на Азербайджан.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) също посочва територията като окупирана от арменските сили.

"Следователно окупацията на териториите на Азербайджан трябва да приключи, и всички разселени лица трябва да се върнат в земите си. За да се осигури траен мир в региона, Армения трябва да положи усилия за уреждане на конфликта чрез диалог в съответствие с международното право ", заключи той.

Около 20% от територията на Азербайджан - включително Нагорни Карабах и седем съседни региона - е под незаконна арменска окупация от близо три десетилетия, заявявят от Баку.

Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ - е създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта, но без резултат. Примирие обаче беше договорено през 1994 г. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лимбо

Лимбо

06.11.2020 | 19:11

Двойните стандарти - Косово получи независимост и бомбардираха Сърбия , а тук не може. Ще е наобратно , независимо че (след разпада на СССР) арменците ги хвърляха от балконите в Баку.Перфиден , перверзен свят.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?