46

Бъдете нащрек! Над 400 вируса крадат лични данни от профила във Facebook

Компютърни инфекции крадат лични данни в една от най-известните онлайн платформи

Наблюдателите по сигурността в Meta, компанията-майка на Facebook, разкриха над 400 вируса в приложения от App Store, които крадат идентификационни данни от потребители на социалната мрежа. Приложенията за iOS и Android са замаскирани като VPN, редактори на снимки, игри, бизнес приложения и приложения за хороскопи. По-голямата част от приложенията обаче са в Google Play Store.

Компанията не разкрива колко души са били засегнати, но според анонимни източници това може да са до един милион потребители на Facebook. ''Много от фалшивите приложения предоставят малко или никаква функционалност преди да влезете, а повечето въобще не работят, дори след като човек се съгласи да предостави данните си, за да влезе'', каза Дейвид Агранович, директор на отдела за прекъсване на глобалните заплахи в Meta, предава вестник СЕГА.

 Приложенията изискват потребителите да влизат с акаунта си във Facebook, което е стандартен метод  при някои приложения и услуги. В резултат на това фалшивите приложения успяват да откраднат данни за вход. След като вирусът компрометира акаунт по този начин, той потенциално може да получи достъп до цялата лична информация в профила на лицето във Facebook.

Apple заяви, че 45 от 400-те фалшиви приложения вече са премахнати от App Store. Google пък е премахнал всички злонамерени приложения, каза говорител на компанията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?