71

„Азовстал“ падна. Руски командир: Капитулираха като немците при Сталинград

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града, предадоха агенциите.

Това би означавало край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души. По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че комбинатът "Азовстал" и целият Мариупол са "напълно освободени".


Руската държавна агенция РИА Новости цитира руското министерство на отбраната да съобщава, че от 16 май оръжие са сложили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в "Азовстал", включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена", заяви руското министерство на отбраната. "Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили."

Министерството разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва предаването на украинците. На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал. Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, отбелязват агенциите.

Командирът на батальон "Восток", който превзе Мариупол, се затрудни да назове броя на бойците "Азов", като не изключва възможността някой да е останал вътре.

Днес все още е трудно да се отговори точно на въпроса колко "азовци" са се предали и колко още се крият в катакомбите на "Азовстал". Както отбеляза командирът на бригада "Восток", превзела Мариупол, Александър Ходаковски, излизащите нямат знак "Азов" на челото си, така че разследващите органи тепърва ще установят кой е пред тях - "Азовец" или боец ​​от въоръжените сили на Украйна.

Затворниците ще започнат да казват истината, когато с тях работят професионалисти, казва ръководителят на бригада „Восток“ в интервю за Ukraina.ru.

 

Ходаковски обърна специално внимание на факта, че украинският президент Владимир Зеленски няма нищо общо с предаването на своите военни. Сега украинските пропагандисти се опитват да представят капитулацията като евакуация. Излизането от Азовстал и капитулацията на украинските бойци е изключително резултат от специална операция.

 

„Това е комбинирана операция – военна и специална. Работата беше извършена, включително с методи под прикритие. Никой от украинска страна не е управлявал и управлява тези процеси. "Азов" и другите в катакомбите изпаднаха в пълна безнадеждност и бяха принудени да вдигнем бели знамена. Следователно това изобщо не е „евакуация“, това е срамна капитулация“, каза Ходаковски, сравнявайки изтеглянето от Азовстал с капитулацията на германците край Сталинград.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
ДОСТОЕВСКИ

ДОСТОЕВСКИ

21.05.2022 | 21:23

МАРИУПОЛ - ГРАДЪТ НА руZZкия ПОЗОР.

Отговори
3 6
Томоцеускакатити

Томоцеускакатити

21.05.2022 | 19:32

Вместо да пишеш минуси, отговори на въпроса.Или си путиноиден папагал, който в главата си няма и една собствена мисъл!

Отговори
5 10
Томоцеускакатити

Томоцеускакатити

21.05.2022 | 18:41

Извинете, г-да интелектуалци, бихте ли дали научнообосновани критерии що е това националсоциализъм /нацизъм/, защото тук виждам изключително невежество по този въпрос!

Отговори
4 5
евакуация

евакуация

21.05.2022 | 18:14

Те не са се предали. Те са "евакуирани"! Героите-фашисти на украинската гвардия! Зеленски ще им направи паметници.....

Отговори
13 6
илия асенов

илия асенов

21.05.2022 | 18:02

тея гадове руските управници ще докарат народа си до просия.то тая баба меркел му лижеше г.....за до последно къде се скри сега тази маймуна.

Отговори
6 14
Нднд

Нднд

21.05.2022 | 22:43

Недей бери грижа, важно е язовци да няма нивга

Отговори
4 1
https://www.youtube.com/watch?v=63zjOkvxqNg

https://www.youtube.com/watch?v=63zjOkvxqNg

21.05.2022 | 17:24

Кадри от поредната избита руска мотострелкова рота. Гледайте внимателно. Тези кадри няма да се покажат в Русия. Избитите руснаци със сигурност са стотици.

Отговори
7 14
Нднд

Нднд

21.05.2022 | 22:44

Дано укрите са хиляди.

Отговори
4 2
Ааааааа

Ааааааа

21.05.2022 | 17:04

А кво стана с биолабораториите дето пускали вируси и натовските офицери долу дето "нямали право да са там" ?

Отговори
3 7
РуZZкия ТРОЛСКИ МЕРИНДЖЕЙ

РуZZкия ТРОЛСКИ МЕРИНДЖЕЙ

21.05.2022 | 16:38

Нашето скапан тролче пак пусна разваления грамофон. Ако смята , че ще му плащам за копи пейст, ще ме хване за дядовия.

Отговори
8 7
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

21.05.2022 | 16:35

БРАВО БЕ шойгу. 2-3 хиляди казаци 3 месеца задържаха 20-30 хиляди от 'великата" красная/ крастава / армия , барабар с орди татаро- чечено- бурятско-дагестански башибозук. Отделно депутинизираха /светица маслото / на 6 000 от същата " непобедима" армия плюс купища скапана руска техника. АШКОЛСУН както би казал талибана кадиров. Голяма гордост , няма що.

Отговори
10 15
Филибелия

Филибелия

21.05.2022 | 15:52

Радваш ли се ,ку,че нацис,ко? Скоро,много скоро,ще разбереш,че скапаната ти руссия ще живее в свой свят,далеч от хората.

Отговори
12 17
Слава на Грънча!

Слава на Грънча!

21.05.2022 | 16:04

Така е като не си пиеш хапчетата - живееш в собствен свят! Разбираш ги нещата!

Отговори
8 4

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?