4020

Азия е изпепелена от небивали горещини

Южна и Югоизточна Азия взе мерки срещу още екстремни горещини, властите в региона издадоха здравни предупреждения, а жителите избягаха в парковете и климатизираните молове за облекчение.

Вълна от изключително горещо време налегна региона през последната седмица, изстрелвайки живака до 45 градуса по Целзий и принуждавайки хиляди училища да затворят врати. Филипините спряха присъствените занятия във всички държавни училища за два дни след рекордно разтърсващ ден на жега в столицата Манила. В Тайланд, където най-малко 30 души са починали от топлинен удар досега тази година, метеорологичната агенция предупреди за "тежки условия", след като температурите в северна провинция надхвърлиха 44,1 градуса в събота. А в Камбоджа, Мианмар, Виетнам, Индия и Бангладеш синоптиците предупредиха, че температурите може да надвишат 40 градуса през следващите дни.

„Не смея да излизам през деня. Притеснявам се, че ще получим топлинен удар“, оплака се 39-годишна касиерка в Янгон в Мианмар, която се казва Сан Ин. Тя каза, че е ходила в парк със съпруга си и 4-годишния си син през нощта, за да избягат от топлината на апартамента им на четвъртия етаж. „Това е единственото място, където можем да останем, за да избегнем жегата в нашия квартал“, каза тя.

Глобалните температури достигнаха рекордни стойности миналата година, а агенцията за времето и климата на ООН заяви във вторник, че Азия се затопля с особено бързи темпове. Обширни научни изследвания установиха, че изменението на климата причинява горещи вълни да стават по-дълги, по-чести и по-интензивни.

Няма облекчение

Мианмар регистрира температури, които са с 3-4 градуса по-високи от средните за април, съобщи метеорологичната служба миналата седмица. Тя прогнозира, че температурите в централния град Мандалай може да се покачат до 43 градуса.

Министерството на водите и метеорологията в Камбоджа предупреди, че температурите също могат да достигнат 43 градуса в някои части на страната през следващата седмица, докато здравното министерство посъветва хората да наблюдават състоянието си.

За Виетнам се прогнозираха високи температури по време на петдневния национален празник – с до 41 градуса на север. Синоптиците там казаха, че ще остане силно горещо до края на април, като през май се очаква по-хладно време.

Метеорологичното управление на Индия съобщи в събота, че условията на тежка гореща вълна ще продължат през уикенда в няколко щата, като температурите ще скочат до 44C градуса на някои места. „Никога преди не съм изпитвал такава жега“, каза Анант Надигер, 37-годишен рекламен професионалист Бенгалуру пред АФП. „Много е неприятно и ти отнема енергията“.

Най-голямата демокрация в света е в средата на шестседмични общи избори, в петък милиони гласоподаватели стояха на опашка при високи температури. Индийската ЦИК съобщи, че е сформирала работна група за преглед на въздействието на горещите вълни и влажността преди всеки кръг от гласуването.

А в Бангладеш милиони ученици се върнаха в училища, които бяха затворени поради екстремни температури, въпреки че метеорологичното бюро предречи, че горещата вълна ще продължи поне през следващите три дни. „Отидох на училище с 13-годишната си дъщеря. Тя се радваше, че училището й беше отворено. Но аз бях напрегната“, каза Лъки Бегум, чиято дъщеря е записана в държавно училище в Дака. "Жегата е твърде голяма", каза тя пред AFP. „Тя вече получи топлинни обриви от изпотяване. Надявам се да не се разболее“.

Затваряне на училища

Спирането на присъствените занятия във Филипините дойде, след като Манила беше свидетел на най-високата температура, регистрирана някога, а шофьорите на джипове планират национална стачка в понеделник и вторник. В събота температурата в столицата достигна рекордните 38,8C, а индексът на топлина достигна 45 градуса, показват данни на метеорологичната служба. Топлинният индекс измерва каква е температурата, като се взема предвид влажността. Много училища във Филипините нямат климатици, оставяйки учениците да се пекат в претъпкани, лошо вентилирани класни стаи. Горещото време се задържа и в неделя, като много хора се стичаха в климатизирани търговски центрове и плувни басейни за облекчение. „Това е най-горещото, което някога съм изживявала тук“, каза Нанси Баутиста, 65, чийто курорт в провинция Кавите близо до Манила беше напълно резервиран. „Много от нашите гости плуват в басейна, за да се борят с жегата“.

Март, април и май обикновено са най-горещите и сухи месеци от годината в региона, но тази година условията са влошени от метеорологичния феномен Ел Ниньо. „Във всички места в страната, не непременно само в Метро Манила, се очакват по-горещи температури до втората седмица на май“, каза Глаиза Ескулар от метеорологичната служба пред АФП. Община Камилинг в провинция Тарлак, северно от Манила, регистрира температура от 40 градуса в събота - най-високата във Филипините тази година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?