2374

Азербайджан започна военна операция "Възмездие" в Нагорни Карабах, има убити и ранени

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви провеждането на операция "Възмездие" и превземането на няколко височини в Нагорни Карабах, съобщи Dir.bg. Министерството отбеляза, че това е направено в отговор на обстрел от страна на непризнатата република, както и на опит за превземане на един от хълмовете.

Според Министерството на отбраната в хода на операцията азербайджанските военни са превзели няколко височини и са нанесли въздушен удар по военна част в селището Горни Оратаг.

Сред арменските войски има убити и ранени, както и са унищожени няколко гаубици Д-30, военни превозни средства и голямо количество боеприпаси.

Последва реакция от страна на Армения: "На 3 август азербайджанските въоръжени сили за пореден път нарушиха споразумението на лидерите на Армения, Русия и Азербайджан за прекратяване на огъня в зоната на конфликта в Нагорни Карабах в тристранната декларация от 9 ноември 2020 г. В зоната на отговорност на руските мироопазващи войски беше извършена агресия, в резултат на която загинаха и бяха ранени хора. Въпреки стъпките, предприети от арменската страна за постигане на стабилност и мир в региона, Азербайджан продължава систематичната си политика на тероризиране на населението на Нагорни Карабах, подлагане на етническо прочистване и пълзяща окупация".

Същевременно Министерството на отбраната на Азербайджан настоява за пълна демилитаризация на Нагорни Карабах.

"Азербайджанската република многократно е заявявала, че противно на тристранната декларация, присъствието на арменски въоръжени сили и незаконни арменски въоръжени формирования на територията на Азербайджан, където временно са разположени мироопазващи сили на Руската федерация, остава източник на опасност. Демилитаризацията на тези територии, пълното изтегляне на арменските войски оттам и разоръжаването на незаконните арменски въоръжени формирования са абсолютно необходими", се казва в изявление на министерството.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Ssss

Ssss

04.08.2022 | 09:59

Явно нещата за Украйна не вървят добре ,щом се пали огън в опит да се отвлече вниманието на Русия.

Отговори
0 2
Атинянката Таис

Атинянката Таис

03.08.2022 | 23:21

След подписването на тристранното споразумение между Армения, Русия и Азербайджан на 10 ноември 2020 г., всички разбраха, че военнопленниците, заложниците, другите задържани лица ще се върнат, ще се организират възможно най-спешните размени на тела. Азербайджанската страна не успя да върне голяма част от арменски войници и непрекъснато възпрепятства процеса. Обмяната на тела е смущаващо бавно. Азербайджан не предоставя на международните организации за защита на правата на човека (например Международния комитет на Червения кръст) ясни данни. С всички тези забавяния Азербайджан грубо нарушава основните изисквания, гарантирани от Женевската конвенция. И Сега наново откриват военни действия в териториите на Арцах!Разбира сё с единствена цел,докато напьлно изгонят изконното арменско население.С помоща на Турските вьорьжени сили,джизхадисти Азерите агресивно и крьвожадно избиват населението ограбват териториията на Арцах.

Отговори
4 4
Въпрос

Въпрос

03.08.2022 | 21:04

Къде са големите демоктати-миролюбци да плюят по Азарбайджан, че е агресор. Правилно, няма ги, не им изнася.

Отговори
13 6
Армяните заложиха на куц лошадъ

Армяните заложиха на куц лошадъ

03.08.2022 | 21:15

Явно никой не егава клетата съветска армия.След резилът в Украйна, целият Свят видя, че мощта на агресорите е само в анимационни пропагандни филмчета!

Отговори
12 8
Богдан Попов

Богдан Попов

03.08.2022 | 20:54

Те използват че Русия е вьв военна операция в Украйна и подарки от Турция си мислят че могат да избият колкото си може повече арменско население а не сё сещат,че не са имали дьржава когато древен Урарту ( днешна Армения) е била на целия Кавказ и половината от Иран и Ирак в Сега всички тези територий са завезти в повечето случаи от Турция която ги подкрепя в това избиване на христянска Армения която е между две ислямски дьржави които искат да из ребят колкото може християнско население за да завземат целия Кавказ с рязани.

Отговори
18 8

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?