2374

Азербайджан спасява Европа, ще увеличи притока на газ през Турция

Азербайджан е готов да увеличи доставките си на газ за Европа през Турция на фона на продължаващите опасения относно доставките на природен газ след инвазията на Русия в Украйна, каза вчера министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Въпросът за доставката на газ беше разгледан и в дневния ред по време на срещата между президента Реджеп Тайип Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев миналата седмица.

По време на срещата на двамата лидери бяха обсъдени въпросите, свързани с проекта за газопровода Турция-Нахчиван. Лидерите изразиха и своите виждания за приноса на турско-азербайджанското сътрудничество за енергийната сигурност на Европа.

Анадолска агенция

Очаква се санкциите срещу Русия да окажат тежко въздействие върху световния енергиен пазар. Тъй като те предизвикаха хаос в руската икономика, руският президент Владимир Путин повтори в четвъртък ангажимента на Москва да продължи да доставя петрол и газ за Европа.

"Ние ще изпълним всички наши задължения в областта на енергийните доставки. Ще доставяме всичко, което трябва да доставим", каза Путин на заседание на правителството, цитиран от агенция Интерфакс той охарактеризира Европа като основен клиент на руската енергия.

Русия е най-големият доставчик на петрол в Европа – на нея се падат 30% от годишното потребление от 500 милиона тона.

Путин допълни: „Отворени сме за сътрудничество с всички наши чуждестранни партньори, които го искат“, каза той и добави, че правата на чуждестранните инвеститори в Русия, които не искат да напуснат страната, се нуждаят от надеждна защита.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Граматиков

Граматиков

15.03.2022 | 16:22

Ама че смешки! Микро-Турция с най-крадливия и династичен режим от съветско време ще продава газта на ултра-завишените цени и така щял да спаси Европа. Газта на азерите не стига дори за Турция...

Отговори
1 2
Костов

Костов

15.03.2022 | 11:32

Май Тайпи е големият печеливш в ситуацията

Отговори
3 2
UNITED WE STAND!

UNITED WE STAND!

15.03.2022 | 09:09

Azərbaycan xalqı Azadlıq seçdi! Sağ olun, azərbaycanlı dostlar və müttəfiqlər!

Отговори
4 1
UNITED WE STAND!

UNITED WE STAND!

15.03.2022 | 09:08

БРАВО, АЗЕРИ!!!

Отговори
14 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?