3906

Азербайджан ще доставя газ за Унгария през Турция и България

Азербайджан ще започне да доставя около 275 милиона кубически метра природен газ за Унгария през Турция и България през април, съобщи Азернюз.

Това изявление беше направено пред министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Постигнахме споразумение за доставка на 275 милиона кубически метра природен газ. Доставките ще започнат на първи април. С други, за първи път Турция ще доставя газ на страна с която няма граница. Радваме се, че сме първата страна“, предлага Сиярто.

AZN

Министърът приветства дългогодишното приятелство между неговата страна и Турция, като всеки от тях има асоциация към Организацията на тюркските държави, с Турция като постоянен член и Унгария като наблюдател.

Той произвежда, че последните промени в световната политика и глобалната икономика подчертават важността на регионалните доставки и транзитни пътища и енергийни ресурси.

Сиярто подчертае, че Турция е с геополитическа значимост за транспортирането на газ.  "Турски поток", който транспортира руски газ до Турция по 930-километровия тръбопровод под Черно море е водещ за разпределението на газ от Русия до Унгария, добави министъра.

Миналата година Будапеща и Баку подписаха политическо споразумение, според което обемът на доставките на азербайджански газ за Унгария ще се увеличи до около 1 милиард кубически метра.

По-рано унгарската енергийна компания MVM CEEnergy и азербайджанската нефтена и газова компания SOCAR подписаха споразумение за доставка на 100 милиона кубически метра газ за Унгария до края на 2023 г. с възможно увеличение до 2 милиарда кубически метра годишно.

AZN

Унгария отдава голямо значение на енергийното сътрудничество с Азербайджан и винаги смята важна роля в страната за гарантиране на енергийната сигурност на Европа. Приятелската страна подкрепя проекта Южен газов коридор (ЮГК) и е заявила интерес да се присъедини към него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
vvbn

vvbn

19.02.2024 | 19:31

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си=----- https://shout.to/testa

Отговори
0 0
Вършилова

Вършилова

19.02.2024 | 18:51

Значи природния газ от Азербайджан ще мине през България за Унгария а кога ще има газ за изостанала в десети век преди новата ера България

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?