Следвайте ни

Айвазиян: Турция вече няма причини да държи границата с Армения затворена

viber icon

Турция вече няма причини да държи границата с Армения затворена, заяви арменският външен министър Ара Айвазиян.

 

"Сигурен съм, че под натиска на международната общност Турция трябва да се върне към нормалните отношения. На първо място, имам предвид, че отсега нататък няма причина тя да продължи блокадата срещу Армения. Както знаете, блокадата, затварянето на границите беше обусловено от статуквото в Арцах, което се промени чрез използването на сила “, каза той.


На 27 септември 2020 г. започна военен конфликт между Армения и азербайджанските въоръжени сили, подкрепени от Турция, в Нагорни Карабах.


След 44 дни на ожесточени боеве и много жертви, на 9 ноември лидерите на Русия, Азербайджан и Армения подписаха декларация за прекратяване на всички военни действия. Според документа страните са се спрели там, където са били по това време. Град Шуши, областите Агдам, Келбаджар и Лачин бяха предадени на Азербайджан, с изключение на 5-километров коридор, свързващ Карабах с Армения. 


Руски миротворчески контингент беше разположен по линията на контакт в Карабах и по коридора Лачин. 


"В бъдеще отварянето на границите ще създаде както възможности, така и сериозни предизвикателства. И ние като държава, като общество трябва да сме готови както да предотвратим предизвикателствата, така и да използваме възможностите", каза той.
Айвазиян смята, че в дипломацията е обичайно да се предават определени послания, но, като се вземе предвид факторът с Турция, е дошъл моментът да се ръководим не от послания, а преди всичко от действия.

 

На 24 декември 1991 г. Турция официално призна Република Армения, но все още отказва да установи дипломатически отношения с нея.


През 1993 г. Турция едностранно затвори въздушните и сухопътните си граници с Армения в знак на солидарност с Азербайджан. Въздушната граница е открита през 1995 г. под натиска на международната общност. За да отвори сухопътната граница и да установи дипломатически отношения с Армения, Турция иска тя да върне на Азербайджан регионите в Нагорни Карабах и да отмени усилията си за международно признаване на арменския геноцид.


Известно помирение в отношенията започна през есента на 2008 г., инициирано от президента на Армения Серж Саркисян. Външните министри на Армения и Турция подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения в Цюрих на 10 октомври 2009 г., за да бъдат ратифицирани от парламентите. На 22 април 2010 г. президентът на Армения Саркисян спря процеса на ратификация, заявявайки, че Турция не е готова да продължи процеса. Ратификацията на протоколите е замразена.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай