49

Авторът на "Декамерон" Джовани Бокачо се ражда преди 709 г.

Флорентинският писател, поет и хуманист Джовани Бокачо е роден на този ден преди седем века - на 16 юни 1313 г.  

Знае се, че авторът на „Декамерон“ е незаконен син на флорентински търговец, израсъл в неговото заможно семейство, без да е наясно коя е майка му. От ранна възраст започва да го влече към поезия, но баща му иска да го направи търговец. По-късно заминава за Неапол, посещава кралския двор и се утвърждава като млад поет. Тук получава високо класическо образование, става известен поет и хуманист, изучава  гръцката митология, астрономия, древногръцка литература.

След завръщането във Флоренция отново отказва на баща си да се захване  със семейните търговски дела и продължава да се занимава с поезия, навлизайки  в политиката на родния си град.

Джовани Бокачо се счита за първия хуманист на служба във Флорентинската република. Той дори става един от нейните най-авторитетни дипломати.

Най-известното в целия свят произведение „Декамерон“ е написано след страшната епидемия на чума, сполетяла Флоренция през 1348 година. Под въздействие на тази трагедия Бокачо сътворява сборника с новели.

Сериозно влияние на творчеството на Джовани Бокачо оказва неговият приятел и учител Петрарка. Дълги години той се занимава с научна дейност, преводи от гръцки и латински, коментари на античната митология и на Дантевата "Божествена комедия", пише творби на латински.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?