71

Автопилот, генерал-писател и учителка-затворничка влизат в новия Европарламент

Някои от новоизбраните евродепутати вече са известни в собствените си страни, предстои да се прочуят и в Европа.  "Ройтерс" събра най-известните парламентаристи, които ще седнат на банките в Брюксел и Страсбург.

Защитникът на шофьорите

Филип Турек е бивш автомобилен състезател и настоящ колекционер, който беше избран от Партията на автомобилистите в Чехия. Партията е евроскептична група, която не е представена в чешкия парламент и твърди, че защитава правата на шофьорите срещу политиките на ЕС за климата. 

38-годишният Турек си създаде популярност чрез социалните мрежи с имиджа си на "бензинист" и призиви за прекрояване на Европа. Но полицията също разследва снимки отпреди няколко години, в които той използва нацисткия поздрав.

Новото лице на либералите

Мари-Агнес Страк-Цимерман, известен член на германския Бундестаг и военен експерт, беше едно от трите лица за европейските избори, които европейските либерали излъчиха да ги представляват в кампанията.

Тя е твърд поддръжник на Украйна и многократно е критикувала германския канцлер Олаф Шолц, неин коалиционен партньор, за това, че е твърде колеблив в решенията си за предоставяне на оръжия, особен на далекобойните крилати ракети "Таурус", които Киев отдавна иска.

Предизвика и една от бурите в германската предизборна кампания, наричайки канцлера Шолц "аутист, който знае всичко".

66-годишната жена организира предизборната си кампания, критикувайки председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за налагането на повече бюрокрация и свръхрегулирането на икономиката.

Максимилиан Кра не е ново лице в Страсбург, но влиза в нова роля след изборите. Той беше водещ кандидат на своята партия "Алтернатива за Германия", но няколко седмици преди изборите му бяха забранени публични прояви, след като коментарът му, че не всички SS са престъпници, доведе до разкол между френските националисти и германските популисти. Сега Кра получи забрана да влезе и в германската делегация на "Алтернатива за Германия" и ще започне втория си мандат като независим.

Кра постави колегите си в неудобно за откровено патриотична партия положение, когато неговият помощник в европарламента беше обвинен в шпионаж в полза на Китай.

Руският агент

Друг член на твърдото дясно крило на "Алтернатива за Германия", Петер Бистрон, разкритикува изпращането на оръжие от Германия в помощ на Украйна в борбата й срещу руската инвазия, но по-късно става ясно, че той е бил редовен посетител на пропагандния новинарски портал "Гласът на Европа", който беше затворен и санкциониран.

Бистрон, който е наполовина чех и наполовина германец, беше обвинен от чешките служби, които разкриха близките връзки на "Гласът на Европа" с Кремъл, че е вземал пари за интервютата си. 

Капитанът на мигрантите

Нейната партия може да е почти умираща, но морякът, активист и еколог Карола Ракет, на 35 години, е едно от най-известните нови лица, които ще красят залата на Европейския парламент.

Ракет прекарва голяма част от ранните си години в изследователски пътувания до Антарктика и протест срещу обезлесяването, но тя придобива истинска известност като капитан на Sea-Watch 3, кораб, който спасяваше в Средиземно море лодките с мигранти, плаващи от Либия към Италия.

Тя дори прекара известно време под домашен арест и стана враг на десните политици, но това я направи герой за мнозина вляво. Така капитан Ракет стана водещ кандидат на германската лява партия за европейските избори. Макар че партията й спечели по-малко от 3%, тя стигна до Европейския парламент.

Генералът-писател

Ваначи е генерал от италианската армия, който миналата година публикува книга, която пренебрегва ЛГБТК+ хора, мигранти, малцинства и феминисти. Идеите му предизвикаха възмущение от много страни, но резонираха с лидера на крайнодясната "Лига", Матео Салвини, който го включи в изборната листа на своята партия.

В книгата си Ваначи поставя под съмнение дали цветнокожите изобщо могат да бъдат италианци, дори и да са родени в страната, и защитава правото на човек "да мрази".

55-годишен бивш командир на парашутисти, Ваначи е бил военен аташе в италианското посолство в Москва. 

Затворничка в Унгария

Илария Салис, 39-годишна учителка по италиански, е задържана в Унгария повече от година за предполагаемо нападение на крайнодесни бойци, което тя отрича. Нейният случай предизвика възмущение в Италия през февруари, когато тя беше отведена на съдебно заседание с вързани крака и ръце и верига около кръста.

Прокурорите искат 11 години затвор за нея. След като беше избрана за евродепутат от алианса на либерали и зелени в Италия, тя получи имунитет и трябва да бъде освободена от Унгария.

Полякът, който не понася евреите

Гжегож Браун от полската крайнодясна партия "Конфедерация" предизвика международно възмущение през декември, когато взе пожарогасител от стена във фоайето на парламента, за да загаси свещи, запалени като част от празненствата за еврейския празник Ханука.

След това Браун се качи на подиума в залата, описвайки еврейския празник като "сатанински" и заявявайки, че възстановява "нормалността".

Браун, който също е правил проруски изявления в миналото, вече се прочу с трикове като изхвърляне на коледна елха, украсена в цветовете на ЕС и Украйна, и повреждането на микрофон по време на лекция за холокоста в Полша, където милиони евреи бяха избити от нацистите по време на Втората световна война.

Еврокомисар или евродепутат

Испанският министър на енергетиката Тереза Рибера, ще ръководи 20-те испански евродепутати социалисти въпреки прогнозите, че те ще са много по-малко.

Рибера не е непозната в Брюксел, където направи име по време на испанското председателство на ЕС като поддръжник на реформата на енергийния пазар на блока, която беше приета тъкмо преди изборите.

Тя беше ключова фигура на конференцията на ООН за климата COP28 в Дубай и не изключва спекулациите, че може да е следващият испански еврокомисар.

В Испания тя ръководи амбициозна зелена програма от 2018 г. насам.

"Партито свърши"

Алвисе Перес, настроен срещу истаблишмънта, получи 800 хил. гласа и три места в Европейския парламент, главно от млади избиратели, които виждат в крайнодесния активист модел за подражание.

Партията му няма предизборна програма, освен че предлага изграждането на затвор за корумпирани политици без басейн или фитнес. Перес обеща да се откаже от депутатската си заплата.

Алвисе не се ангажира с традиционна кампания, а се възползва от своите акаунти в социалните мрежи - почти милион последователи в "Инстаграм", повече от 500 хил. абонати в "Телеграм".

Очарователното лице на Льо Пен

Умел 28-годишен младеж с възторжени последователи сред младите французи, Жордан Бардела разшири влиянието на националистическия "Национален сбор" на Марин льо Пен до социални кръгове, до които тя нямаше достъп.

Бардела ще бъде евродепутат за втори мандат, ако не смени Страсбург за Париж след предсрочните избори, насрочени за края на юни. Смята се, че той е повлиял върху промяната на "Националния сбор" да изостави расистките послания, фокусирайки се върху социалните проблеми на французите и особено на младите, имиграцията и критиките към ЕС, които се оказаха така успешни за изборния резултат на националистите.

Произлизащ от работническата класа от парижките предградия, Жордан Бардела казва, че двете жени, на които дължи всичко, са майка му - италианска емигрантка, и Марин льо Пен.

Ако крайнодесните спечелят предсрочните избори, Бардела ще бъде най-вероятният кандидат за министър-председател.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?