49

Автомобилна компания продаде бизнеса си в Русия за 1 евро

Японският автомобилен производител Mazda Motor Corporation се е освободил от всички свои активи в Руската Федерация, тъй като е продал дяловете си в смесената компания Mazda Sollers Manufacturing Rus (МСМР) във Владивосток на своя партньор - фирмата Sollers. Цената на сделката е 1 евро, съобщи Ройтерс.

Руският автомобилен производител Sollers (SVAV.MM) ще изкупи 50% дял на Mazda (7261.T) в завода им за съвместно предприятие за сглобяване на автомобили във Владивосток, уточни Sollers в четвъртък. Това ще даде право на японската компания да изкупи актива обратно за същата сума в рамките на три години.

Договорът за продажба е бил подписан на 24 октомври, но новината стана известна в четвъртък, когато бе публикуван тримесечният отчет на Mazda.

В същото време японската компания е оценила загубите си от излизането от руския пазар на 12 милиарда йени или 82 милиона долара.

Mazda, която зае 1,8% от руския автомобилен пазар миналата година, заяви през март 2022-а, че ще спре да доставя части за завода и производството в крайна сметка ще спре, тъй като се присъедини към някои западни производители, напускащи Русия заради действията си в Украйна.

Руският завод на Mazda спря да работи в края на април 2022 година след като японската компания преустанови доставките на части за него. Mazda и Sollers имаха равни дялове в съвместното предприятие.

"Компанията водеше преговори със Sollers, но не вижда начини за възстановяване на производството, затова ние се съгласихме да предадем на Sollers целия си дял в капитала", обясниха от компанията.

В завода във Владивосток произвеждаха коли в режим на едроелементно сглобяване от 2012 година. Преди затварянето му там се произвеждаха три модела Mazda 6, Mazda CX-5 и Mazda CX-9.

На 26 октомври тази година Ford също обяви, че продава на своите дялове в Sollers Ford. В същия ден стана известно, че и Mercedes Benz е продал руския завод Mercedes-Benz Moscow край столицата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Да,!

Да,!

11.11.2022 | 20:40

Пак добре са го продали....другата седмица с мъка биха взели десет евроцента.

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?