3906

Австрийското вето за влизането на България и Румъния в Шенген остава

 
Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. Това съобщи електронното издание на австрийския вестник "Кроненцайтунг".

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави, информира БТА.

Споразумението за "въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до други държави от ЕС през чуждестранните терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за пътуващите по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г. Според съобщенията консултациите за премахването на сухопътния контрол ще продължат и през тази година, коментира „Кроненцайтунг“.

Както съобщава в днешния си брой друг местен вестник, "Курир", натискът върху Виена да се съгласи двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство се засилва. Единствената страна от ЕС, която все още последователно стои на пътя на тази стъпка, е Австрия, заключава „Кроненцайтунг“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Дии

Дии

26.02.2024 | 21:44

Австрийците са подлеци. Уж са западняци ама не се отказват от руските парички. Дребни хитреци с мания за превъзходство.

Отговори
8 4
Надежда всяка оставете

Надежда всяка оставете

26.02.2024 | 21:09

Прави са австрийците. Не искат кочината в Шенген.

Отговори
6 6
Анка

Анка

26.02.2024 | 21:01

Ша на пуснат ама ша искат да ни пратят 10 вагона арабески насилвачи

Отговори
6 5
Иска ти се

Иска ти се

27.02.2024 | 04:25

Ама няма. Ще си останеш девствена.

Отговори
4 1
Иначе казано

Иначе казано

26.02.2024 | 20:59

Европа през крив макарон. Ние ви пускаме въздушно-капково да си хойкате ,вие приемате терористи....

Отговори
5 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?