49

Австрия отхвърли призива за прием на България и Румъния в Шенген

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив".

В речта си "За състоянието на съюза" Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече."

Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив".

"В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив".

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането".

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, сега в опозиция.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Калпакчи Ефенди

Калпакчи Ефенди

14.09.2023 | 22:58

Не е важна Австрия,важното е че Австралия ни иска в Шенгем

Отговори
1 1
Хаха

Хаха

14.09.2023 | 19:03

Къде е премиерът, който само преди дни каза, че приемането е сигурно. Единственото сигурно е, че той хабер си няма и говори глупости.

Отговори
8 2
Стоичков

Стоичков

14.09.2023 | 20:27

То и Президента преди половин година каза,че при следващото гласуване през есента сме "твърдо" вътре,ама нещо напоследък не коментира казуса. За Гърция и Италия никой не коментира колко муджахидини влизат от там,но на нас ни сипват без да са помогнали за опазването на външните граници на ЕС.

Отговори
5 1
999

999

14.09.2023 | 18:45

Амер.кочина БГ само ще изпълнява, шенген няма да има, гледаме европейски театър

Отговори
7 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?