Следвайте ни

Австрия дава 15 млн. помощ на вестниците заради кризата

12,1 милиона са предназначени за всекидневници

viber icon

Разпределението за печатните издания ще зависи от тиражите.

Австрийското правителство планира пакет на обща стойност 32 милиона евро, с който да помогне на частните медии в условията на кризата с коронавируса, съобщава австрийският в. “Дер Щандарт”.

Финансовата дотация е била договорена от партньорите в управляващата коалиция – дясната Народна партия на канцлера Себастиан Курц и “Зелените”, и е получила подкрепата на левицата. Против помощта за частни медии е крайнодясната Партия на свободата.

Правителственият план предвижда въпросните 32 милиона евро да бъдат предоставени като еднократна дотация. От тях 15 милиона са предвидени за радио и телевизионни оператори (които от миналата година получават 20 милиона евро частно финансиране). 12,1 милиона евро ще бъдат предоставени на печатни всекидневни издания, пише Труд. 2,7 милиона евро са заделени за седмичните печатни издания, а още 2 милиона евро – за некомерсиални издания.

Основна причина за намесата на държавата с помощи за частните медии са сериозно спадналите приходи от реклама заради породената от COVID-19 криза.

За печатните издания парите ще се разпределят въз основа на средния седмичен тираж, изчислен на базата на миналата година. За всяка бройка вестник (от осреднения седмичен тираж) ще се полагат по 4 евро дотация. Така най-голяма помощ ще получи “Kronen Zeitung” – 2,72 милиона евро. “Heute” пък ще получи 1,82 милиона евро, а на “Oe24” ще бъдат разпределени 1,81 милиона евро. В списъка с печатни издания, на които се полага еднократна държавна дотация, има още 10 издания.

За да кандидатстват за държавна финансова помощ, издателите на вестници трябва да подадат искания в рамките на четири седмици, след като бъде обнародван федералният закон за дотациите, в които искания трябва да дадат и доказателства за тиража си.

“Дер Щандарт” посочва, че радио и телевизионните оператори са изправени пред 70-процентов спад в продажбите на реклами, затова правителството е решило да включи и този вид медии в програмата си за помощи.

Първоначално е било предвидено планът да е на обща стойност 35 млн. евро, но впоследствие сумата е била малко намалена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

бай ви Ганя

бай ви Ганя

06.04.2020 | 08:06

Австрийците имали бол пари - платили, бай ви Ганя пари за бакшиши на слугини няма.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?