Следвайте ни

Авиокомпании предупредиха: Опашки с часове по летищата от 1 юли заради сертификатите

viber icon

Най-големите авиокомпании и летища в Европа предупредиха, че ще стане суматоха и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако държавите не направят по-добра координация при въвеждането в действие на европейския ковид сертификат, предаде Ройтерс.

Системата за цифрови ковид сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък, но Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и че има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни, предаде БТА. 

Дигиталните сертификати имат кюар кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу ковид, преболедували са неотдавна и в следствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на кюар кодове, се допълва в писмото.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?