Следвайте ни

Авантюрист отплава към Тихия океан, за да постави нов рекорд

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Ерден Еруч, турски авантюрист, който беше първият човек, обиколил света самостоятелно, използвайки само човешка сила, започна вчера нова ветроходна експедиция от Калифорния към Китай. Той иска да счупи нов рекорд и да привлече вниманието и да повиши осведомеността за екологичната криза, причинена от човешките дейности.

В своята експедиция Еруч планира да достигне Хавай до края на август и планира да пресече Гуам и Марианските острови през януари 2022 г., за да избегне сезона на ураганите в Тихия океан. След пристигането си в Хонконг през март 2022 г. той планира да продължи пътя си на велосипед чак до Непал, за да се изкачи по-късно през лятото до Еверест.

След това, през есента на 2022 г., той планира да пътува през китайския Синцзян, Киргизстан и Казахстан, преди да изкачи връх Елбрус на границата между Русия и Грузия. 

Еруч планира да прекара пролетта на 2023 г. в Турция, за да посети селски училища и да разкаже на децата за своите приключения и експедиции. Той иска да сподели натрупаните впечатления по време на пътуването, за замърсяването в световен мащаб.

Той заяви, че е предприел това пътуване, за да постигне личните си цели, както и да повиши осведомеността за екологичната криза, причинена от човешки дейности.

„По време на пътуването си ще сложа хидрофон в задната част на лодката си, който ще събира данни в океана. Тези данни ще бъдат използвани в научно изследване, документиращо броя и местообитанието на видовете китове които вероятно ще срещна по време на пътуването“, каза Еруч.

Еруч е счупил 15 рекорда  и е включен през 2009, 2012, 2014, 2017 и 2018 в Книгата на рекордите на Гинес. Той е записан и като първият човек, завършил самостоятелно обиколка на света, изцяло с човешка сила. Той е и първи, които гребе сам през Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

Има и отличието за преминато най-голямо разстояние в океаните, както и най-голямото изгребано разстояние в Атлантическия океан. Еруч е човекът прекарал най-много (844 дни) от живота си като солов гребец в океана. Той е и човекът гребал на най-голямо разстояние в световните океани - над 33 000 мили.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?