46

АВАНГАРДНО: Роботи се грижат за пчелата-майка в кошера СНИМКИ

Изследователи от Близкоизточния технически университет (METU) работят в международен проект, който набира пчели-роботи за подобряване на здравето на пчелните кошери, за да помогне на застрашените видове пчели по света.

Анадолска агенция

В Центъра за приложения и изследвания на технологиите за роботика и изкуствен интелект (ROMER) в кампуса на университета в столицата Анкара, учените работят върху Roboroyale, подкрепен от Horizon Europe, ключовата програма за финансиране на научните изследвания и иновациите на Европейския съюз.

 

Новото поколение кошери, в които се помещават пчели-роботи, се наблюдават отблизо от учени в контакт с колеги от Обединеното кралство, Австрия и Чехия.

Анадолска агенция

Доцентът Ерол Шахин каза пред Анадолската агенция (AA), че пчелите рискуват да изчезнат поради няколко фактора, от пестициди и болести до изменението на климата. „Изчезването на пчелите означава опасност от колапс за цялата екосистема. Пчелите майки са видове, които са от решаващо значение за оцеляването на всяка пчелна колония. Ако можем да наблюдаваме здравето на пчелната майка и да й позволим да отглежда повече пчели, можем да поддържаме здравето на цял кошер и дори та го подобрим. Това от своя страна ще доведе до повече опрашване, повече плодове по дърветата и семена и повече храна за хора и животни. Това всъщност е основната идея зад проекта," сподели доц. Шахин.

Анадолска агенция

Проектът ще продължи четири години и ще събере учени, специализиращи в пчелите. В ROMER учените работят върху мехатронното проектиране, управление и обработка на изображения на кошери, както и върху експерименти с пчели. „Нашата работа не цели да извлечем повече мед от пчелите. Ние ги разглеждаме като ценен вид за опрашване на цветя. В момента няма изкуствени системи или решения за опрашване. Така че светът се нуждае от пчели без алтернативи“, добави Шахин.

 

Нашите кошери имат оборудване, което позволява на учените да извършват наблюдение в реално време. Всяка пчела е снабдена с баркодове. В следващия етап от изследването учените имат за цел да разработят система, позволяваща да ги наблюдават без баркодове, за да видят взаимодействието им с пчелната майка.

 

Пчелите микророботи, които изграждат, могат да се управляват дистанционно, имитиращи пчели работнички, които могат да хранят пчелната майка. „Те ще я обслужват, почистват и хранят, за да може пчелната майка да се размножава повече, дори при трудни обстоятелства.

 

Освен проекта, финансиран от ЕС, Шахин и колегата му доцент Ханде Алемдар работят по проекта KOVAN (Кошер) 4.0, одобрен от Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBİTAK), който се стреми да използва изкуствен интелект (ИИ) за автоматизиран анализ взаимодействието на пчелите една с друга извън кошера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?