71

Авангардно: Моминската кула в Босфора скандализира Турция

Моминската кула, която е една от емблемите на Истанбул, търпи мащабна реставрация от септември 2021 г. Неотдавна тя бе покрита с голямо скеле, като куполът ѝ бе премахнат, за да бъде олекотен. Много хора в социалните медии в Турция бяха притеснени, че най-атрактивната забележителност на Истанбул се разрушава. 

 

Тези дни социалните медии в Турция гръмнаха отново след странен клип, при който историческата Моминска кула на входа на Босфора в Истанбул, бе оприличена на структура от Лего. Мнозина се осъмниха дали това е истина или не.

DHA

В пост с надпис „Ето как изглежда Моминската кула сега. Истина ли е? Шега ли е? Дали е монтаж?“ взриви социалните мрежи.

 

В публикацията на дигиталния артист Емир Ахмет Билгили от 23 март 2023 г., той сподели подготвеното от него видео с хаштаг „#kızkulesi #üsküdarsahil #istanbul #bosphorus #lego #legophotography #legofan“.

 

След като взриви медиите, последва нов пост с уточнение:

„Внимание, внимание, внимание, това беше чисто експериментална шега, за да видим дали сте балъци, нека да видим дали моята публика е умна.“

 

Стана ясно, че изображението, което напомня за Minecraft и Лего, е подготвено много професионално от Билгили изцяло с визуални ефекти и не отразява действителността.

 

Генералната дирекция за културно наследство и музеи уточни, че Моминската кула е в процес на обновяване и ще служи като музей скоро, отричайки всички слухове за унищожаване на архитектурния паметник.

Нейната реставрация и реконструкция продължава безпроблемно по план, се подчертава в изявлението. В момента тя изглежда така...

DHA

„Момина кула е паметник с непокътнати исторически и монументални ценности. Тя ще бъде отново открита по-късно тази година, когато е 100-годишнината на Турската република“, обявиха от дирекцията.

 

Те подчертаха още, че всички извършени ремонтни дейности са публикувани на официалния сайт на кулата в интернет.

 

Моминската кула, построена през 1725 г., е известна още като кулата на Леандър, се намира на малко островче на южния вход на протока Босфора, на около 200 метра от истанбулския квартал Ускюдар.

DHA

На 8 март, подобно видео с атрактивни визуални ефекти на артиста Билгили представи известния мост над Босфора окрасен с хиляди разноцветни феерични балони. Тогава той написа в Туитър: „Истина ли е? Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу направи жест за 8 март.“

 Видеото бе посрещнато с въсторг от потребителите на социалните мрежи, но също беще уточнено, че то е плод на фантазията на автора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Арх

Арх

29.03.2023 | 20:09

Абе личи си монтажът. Контрастът, пикселите (dpi) са по-малко. Истанбулчани, вместо да зяпат екраните си, да бяха се разходили до Босфора.

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?