4232

Авангардно: Изкуствен интелект разчита хилядолетни хетски надписи СНИМКИ

Заместник-министърът на културата и туризма на Турция Гюркан Язгъ обяви новаторска инициатива, при която близо 2000 древни хетски плочки, съдържащи хилядолетни исторически йероглифи, се дешифрират от изкуствен интелект (ИИ).

Хюрийет

Начинанието бележи първия опит в света за използване на ИИ за разкриване на мистериите, скрити в древните артефакти.

Хетската култура е вълнуваща и древна, създадена от хетите - коренния народ на хетската държава. Нейната столица Хатуша, се намира близо до днешния град Чорум-Богазкьой в Турция. Съществува от 17 до 13 век преди новата ера.

Хюрийет  

При разкопките в Хатуша бяха открити държавните архиви, написани върху глинени плочки с клинопис.

АА

Първоначалната фаза на проекта, насочена към дигитализиране на хетските плочки, съхранявани в Музея на анадолските цивилизации в Анкара, Археологическите музеи в Истанбул и Музея Чорум, наскоро беше завършена.

АА

В сътрудничество с университета в Анкара и Главната дирекция на музеите към Министерството на културата и туризма, проектът включваше фотография с висока разделителна способност и 3D сканиране на древните плочи, последвано от интегрирането им в учебна рамка, управлявана от ИИ.

В момента се създава цифрова библиотека, която да направи съдържанието на историческите документи достъпно за световната общност.

АА

В първия етап 500 таблети бяха подложени на ИИ анализ, постигайки успеваемост от 75 процента. Впоследствие близо 2000 надписа ще бъдат подложени на подобна интерпретация, управлявана от ИИ.

По време на симпозиум за хетската цивилизация, проведен в централноанадолския град Чорум, който някога е бил столицата на Хатуша, Язгъ подчерта ангажимента на министерството да използва технологиите за задълбочаване на разбирането на хетската култура.

АА

Чрез 3D сканиране и ИИ са положени усилия за възстановяване и завършване на фрагментирани плочи, допълни той. Този всеобхватен подход има за цел да предостави надеждна представа за древната цивилизация и да улесни по-нататъшното изследване и възстановяване.

„Като министерство, ние ще работим по-интензивно заедно с нашите университети, за да оценим и докладваме тези открития както при разкопки, така и при реставрационни работи и да представим по-добре хетската цивилизация на света.“

АА

Язгъ добави, че данните, получени от таблетите, ще бъдат споделени с университета в Анкара и Генералната дирекция за културно наследство и музеи на Министерството на културата и туризма за по детайлно научно изследване.

АА

Хетското царство е могъща древна държава в Мала Азия, създадена от хетите, просъществувала между 1800 – 1180 г. пр.н.е. 

Хетитите изповядвали политеистична религия. Главни богове бяха Богът на бурята и Богът на слънцето.

АА

Археологическият обект Хатуша, бившата столица на Хетската империя, е известен със своята урбанизация, видовете запазени конструкции (храмове, царски резиденции, укрепления), богатата украса на Лъвската порта и Царската порта, както и със скалното изкуство в Язылъкая.

Градът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1986 година.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?