1553

Атина: Турция е ключът на ЕС за справяне с нелегалната миграция

Турция е ключова страна за Гърция и ЕС като цяло за справяне с дълбокия проблем с незаконната миграция към Европа, заяви гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис, пред Анадолската агенция (АА), преди предстоящото му посещение в Анкара на 23 октомври в 

Керидис заяви, че поканата от министъра на вътрешните работи Али Йерликая идва на фона на продължаващото сближаване между Гърция и Турция и значително увеличаващите се потоци от незаконна миграция към Европа.

„Личните отношения винаги помагат. Но нашата работа е нещо по-голямо от личните отношения тук. Това е пример, за това, как да служим на нашите два народа и на мира и стабилността в региона“, допълни той.

„След дълъг период на замразени отношения, сега изглежда, че имаме ново сближавания между Гърция и Турция, допълни той.

Подобряването на отношенията се отразява и в подобряването на сътрудничеството между компетентните органи на двете страни срещу незаконната миграция, сподели Керидис.

Запитан дали останалата част от ЕС, особено страните от Западна и Северна Европа, споделят гледната точка на Гърция за необходимостта от по-добро сътрудничество с Турция по този въпрос, той каза: „Истината е, че Турция носи голяма тежест в това отношение , със сирийските бежанци и др. Европа е тук, за да помогне в подкрепата на Гърция, при условие че ние сътрудничим.”

Керидис обърна внимание на незаконната миграция като решаващ проблем не само за Гърция, България, Турция, Балканите или южноевропейските страни, но и за цяла Европа.

Това застрашава стабилността, сигурността и демокрацията в Европа, отбеляза той. "Правителствата са изправени пред нарастващ натиск от своите избиратели да се справят с проблема."

На този фон, според Керидис, условията налагат по-широко сътрудничество между Турция и ЕС и Гърция насърчава тази линия на аргументи в рамките на съюза.

„Турция е много важна страна, що се отнася до миграцията и управлението на миграцията. Тя е ключова страна. Ние разбираме, че Анкара има свои собствени нужди. Опитваме се да намерим начини и печеливша формула, която може да бъде от полза за всички засегнати страни“, уточни той.

„Има някои конкретни идеи, които ще бъдат обсъдени по пътя към срещата на върха в Солун между Турция и Гърция след месец и половина, когато турският лидер Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият лидер Кириакоис Мицотакис ще могат да обявят серия на споразумения на много нива“, отбеляза той.

На въпрос относно нарастващото разочарование на турската общественост от нарастващия процент на отхвърляне на визи от европейските страни и ефекта му върху влошаващия се имидж на ЕС, Керидис заяви, че Гърция винаги е подкрепяла безвизовото влизане на турски граждани в ЕС.

Но той добави, че повечето западни и северни страни от ЕС се противопоставят, като твърдят, че броят на турските граждани, подали молба за убежище, се е увеличил през последните години.

Турция е единствената страна кандидатка за членство в ЕС, която не получи безвизово влизане в Шенгенската зона и ЕС. Докато страните от Западните Балкани, Молдова и Грузия, пътуват без визи в ЕС, Керидис допълни, че Турция е твърде голяма, за да се сравнява с подобни страни.

Но той поддържа, че ЕС работи върху планове, които могат да доведат до улесняване на визовия режим в по-краткосрочен план и безвизово влизане в бъдеще, ако изискваните условия са изпълнени от Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?