Следвайте ни

Атина и Кипър настояват за федерация на острова

viber icon

На среща в понеделник Гърция и Кипър потвърдиха решението си за федерация на острова.В съвместно изявление след среща в Южен Кипър гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и ръководителят на Кипър Никос Анастасиадес отново изразиха желанието си да участват в неформална среща 5±1 за решаване на проблема в Кипър.

Мицотакис подчерта, че най-големият приоритет на Гърция в Кипър е намирането на функционално решение, което да бъде прието от двете страни на острова, и аргументира, че настояването на турската страна за решение на две държави се отхвърля от Европейския съюз.

Анастасиадес заяви, че обединението на острова трябва да включва края на "остарялата" гаранционна система и изтеглянето на турските войски от Кипър, от Анкара твърдят че те са разположени там за защита на кипърските турци от етническо насилие.

От турското МВнР заявиха: "Докато Гърция и гръцко-кипърската администрация подкрепят федерация за Кипър, Турция и Турска република Северен Кипър (ТРСК) настояват за решение на две държави, отразяващо реалността на острова." 

Необходими са преговори, основани на суверенно равенство, за разрешаване на кипърския въпрос, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция миналата седмица в столицата Лефкоша с президента на ТРСК Ерсин Татар.

Остров Кипър е разделен от 1974 г. ТРСК е основана през 1983 г., но е призната и подкрепяна единствено от Турция. 
През последните години се наблюдава непрекъснат мирен процес, включително неуспешна инициатива от 2017 г. в Швейцария под егидата на страните-гаранти Турция, Гърция и Великобритания.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай