71
Следвайте ни

Ататюрк два пъти иска ръката на Димитрина, отказът на баща ѝ променя съдбата му СНИМКИ

Турция отбелязва 83-та годишнина от смъртта на Ататюрк

viber icon

Турция отбеляза днес 83-та годишнина от смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк, лидерът на Войната за независимост на страната и основател на Република Турция.


Първият турски президент умира на 10 ноември 1938 година от чернодробна цироза на 57 години. Днес стаята му в истанбулския дворец Долмабахче е запазена в автентичния си вид и се посещава от хиляди негови последователи. Дори часовникът е заковал стрелките си на часа на неговата смърт. 

Обичайно, ежедневието спря в цяла Турция в 9,05 ч. местно време (08:05 българско време), сирените извикаха, за да отбележат точния момент на смъртта на Ататюрк и милиони хора в цялата страна спазиха две минути мълчание.


Ататюрк е роден през 1881 г. в Солун, тогава част от Османската империя. Военното му образование започва през 1893 г., когато е записан във военно училище в Солун. Наред с военните умения, Ататюрк изучава и френски език.


Продължава образованието си във Военното училище в Истанбул и след това се дипломира като лейтенант през 1902 г. Ататюрк бързо се изкачва във военните звания, като през 1905 г. става щаб-капитан.


През 1914 г., когато Ататюрк е военен аташе в София, той е живял у нас година и половина и в младата българска държава се е учил на парламентаризъм. Тук среща и любовта на живота си.


Обичта на Ататюрк към 21 годишната Димитрина Ковачева, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев, министър на войната, е коментирана от всички днешни турски историци. Блузата, с която българката танцува с него на паметния новогодишен бал, близките ѝ предават в музея на Ататюрк в Анкара. 37 годишния турски лидер два пъти иска ръката на Димитрина (Мити), но баща ѝ смята, че тя няма да понесе условностите на друга религия. И Мустафа Кемал си тръгва огорчен, но продължава да се вижда тайно с нея.


Близките на Ататюрк разказват, че сред вещите му след неговата смърт са намерили само една снимка – на неговата любима, с която на земята остават завинаги разделени. 


Междувременно започва Първата световна война и съюзниците разполагат войници на полуостров Галиполи, когато започва битката при Дарданелите (Чанаккале).


Огорчен от невъзможността да се омъжи за Мити, Ататюрк изпраща писмо до временно изпълняващия длъжността главен командир Енвер паша и иска да бъде изпратен на бойното поле, като преустановява службата си в София.

 

Ататюрк и турските войници  показват невероятна съпротива в битката. Заповедта на Ататюрк към войниците му остава в сърцата на всички турци: „Аз не ви заповядвам да атакувате, аз ви заповядвам да умрете!“


Междувременно той получава титлата генерал-майор, в следсвие на многобройни военни успехи. На 23 април 1920 г. е създадено Великото народно събрание на Турция и Ататюрк е избран за ръководител на правителството и председател на парламента, което му позволява да приеме закони, необходими за победата на турските сили.


Турската армия, под ръководството на Ататюрк, печели редица битки до 1923 г., когато на 24 юли е подписан Лозанският договор.


Уменията на Ататюрк доведоха до турската независимост и основаването на Република Турция на 29 октомври 1923 г.


Ататюрк става първият президент на републиката и служи в това си качество до 10 ноември 1938 г., когато почина в Истанбул на 57-годишна възраст от цироза.


По традиция турците посещават мавзолея му в Анкара всеки 10 ноември и отдават почит на Ататюрк. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Да Така е

Да Така е

10.11.2021 | 23:00

Ататюрк е бил заразен от Кромид 19 и неваксиниран

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?