3906

Атаката на Иран срещу Израел предизвика хаос за авиокомпаниите в Близкия изток

Международните авиопревозвачи се сблъскаха с прекъсвания на полетите от събота, тъй като атаките с ракети и дронове на Иран срещу Израел допълнително стесниха алтернативните възможности за самолети, пътуващи между Европа и Азия.

Отмъщението на Иран срещу Израел с повече от 300 ракети и дронове, които бяха свалени предимно от израелската система за противоракетна отбрана, подкрепяна от САЩ, предизвика хаос в авиационната индустрия тези дни.

През последните два дни десетки авиокомпании трябваше да отменят или пренасочат десетки полети, включително Турските авиолинии, нискотарифната Пегасус, австралийската Qantas, германската Lufthansa, United Airlines, Air India, Emirates и много други. 

Това беше най-голямото частично прекъсване на въздушния транспорт след терористичните атаки срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г., според Марк Зий, основател на OPSGROUP, която наблюдава въздушното пространство и летищата.

„Оттогава не сме имали ситуация с толкова много затворени различни въздушни пространства, в тази бързо променяща се обстановка и това създава хаос“, подчерта Зи пред Ройтерс. Той добави, че прекъсванията във въздушния трафик вероятно ще продължат още няколко дни.

Последните проблеми с авиомаршрутите са удар върху индустрия, която вече е изправена пред множество ограничения поради атаките на Израел срещу Газа и руско-украинската война.

Въздушното пространство на Иран се използва интензивно от авиокомпании, пътуващи между Европа и Азия и тези превозвачи ще бъдат ограничени до два жизнеспособни алтернативни маршрута, или през Турция, или през Египет и Саудитска Арабия, допълни Зи.

Израел затвори въздушното си пространство в събота, след това го отвори отново в неделя сутринта. Йордания, Ирак и Ливан също възобновиха полетите над своите територии.

Големите авиокомпании от Близкия изток, включително Emirates, Qatar Airways и Etihad, заявиха в неделя, че ще възобновят операциите си в региона, след като отменят или пренасочат някои полети.

Все още не е ясно дали последните вълнения ще повлияят на търсенето от страна на пътниците, което остава стабилно въпреки продължаващите конфликти в Украйна и Газа, отбеляза Брендън Соби, независим авиационен анализатор.

„Ако политическата ситуация и конфликтите продължат да ескалират, тогава в един момент хората ще се притесняват от пътуването, но досега това не се е случило“, заключи Соби.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?