Следвайте ни

Асен Василев пред "Марица": Избирането на Байдън за президент ще постави под въпрос Турски поток

viber icon

Очертава се републикански сенат и демократичен конгрес в САЩ след вота

Асен Василев е магистър по икономика от един от най-престижните университети в света - Харвард. Той е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Марин Райков. Василев познава отлично политиката и обществените отношения в САЩ. 

Специално за "Марица" Асен Василев коментира президентските избори в САЩ и какво влияние биха имали в краткосрочен и дългосрочен план за България:

"Американските избори са почти решени в полза на Байдън. Той води в Пенсилвания (6000 гласа, които се очаква да достигнат 100 000 при приключване на преброяването), в Джорджия (тук резултатът ще е на кантар) и в Невада.

Спечелването на един от тези 3 щата е достатъчно за победа на Байдън.

Изборите за сенат ще се решат от двата балотажа в Джорджия през януари, които се налагат, защото нито един от кандидатите не спечели над 50% от гласовете. Най-вероятната конфигурация на управлението в САЩ догодина ще бъде президент Байдън, републикански сенат, воден от Мич Макконъл, и демократичен конгрес, воден от Нанси Пелоси. Това предполага центристка политика във вътрешен план и възстановяване на традиционната външна политика на САЩ.

За България, и за Европа като цяло, засилване на НАТО и нормализиране на търговските отношения ще се отрази благоприятно. 

Най-вероятно ще има и опит от страна на САЩ и ЕС за значително ограничаване на ролята на Турция и Русия в ЕС, което поставя завършването на проекти като Турски поток под въпрос".  

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай