46

Армията на Германия с боеприпаси само за 2 дни военни действия?

В германските медии се появиха тревожни заглавия за състоянието на армията на страната. В публикациите се твърди, че Бундесверът разполага с достатъчно боеприпаси само за два дни интензивни бойни действия. Изглежда, че цифрата е изтекла от анонимни източници в сектора на отбраната. 

Тази информация не може да бъде потвърдена, тъй като е държавна тайна. Но ако е вярна, това би означавало, че германските запаси от боеприпаси са доста под стандартите, които НАТО очаква. Пактът изисква всяка страна членка да разполага с достатъчно боеприпаси за 30 дни. Експерти по отбрана казват, че за да компенсира дори само този недостиг, Германия трябва да инвестира между 20 и 30 милиарда евро. 

Медиите от години публикуват истории за танкове и хеликоптери, които имат нужда от ремонт, за пушки, които не могат да стрелят добре, за войници, които тренират в студа без термобельо. След руската инвазия в Украйна канцлерът Олаф Шолц даде заявка за обрат. 

Той обяви увеличение на годишния бюджет за отбрана, което го направи най-големият в Европа. Анонсиран бе и еднократен "специален фонд" за модернизация на армията в размер на 100 млрд. евро.

Девет месеца по-късно някои все още се чудят къде е тази планина от пари. Темата стана повод и за грозната размяна на реплики между политици и представители на отбранителната индустрия за това кой следва да поеме инициативата за обещаната промяна, информира DW.

Германия е подписала договор за 35 американски изтребителя F-35 на стойност 200 млн. евро за бройка. Те обаче ще бъдат налични чак през 2027 година.

Партньорите от НАТО в Североизточна Европа вече се притесняват, че страната няма да бъде военният партньор, на когото могат да разчитат. Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс попита следното на конференция в Берлин в края на октомври: 

"Ние сме готови да умрем, а вие? Много неща ще зависят от военната мощ на вашата страна. Съжалявам много, но в момента не разполагате с военна мощ."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Западняк

Западняк

06.12.2022 | 04:20

Марица, на какво се базира горното ви нещатно писание? Какъв е източникът? Проверихте ли го? Стига с тия сензационни глупости!

Отговори
0 1
Къвъ убава идея

Къвъ убава идея

05.12.2022 | 22:17

А ние имаме за три дни Айде да я превземем и да забием Българското знаме над Бундестага Така ударно ще влезнем във Шенген и ще станем лоши комший на Низката земя със низки жители

Отговори
1 1
Хайл

Хайл

05.12.2022 | 19:11

Баш ми е през Гура за немската армия.що си дадоха пушките като нас? Ние поне армията в 5 таксита ще я натоварим и евакуираме ако ги бият...ние нали и самолет нямаше да даваме,но руснаците свалиха един български миг 29-има го в ютуб

Отговори
3 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?