Следвайте ни

Арменският премиер подписал "болезнено" споразумение с Азербайджан и Русия

viber icon

Арменският премиер Никол Пашинян заяви в понеделник вечерта, че "болезнено" е подписал споразумение с лидерите на Азербайджан и Русия за прекратяване на войната с Азербайджан във вторник.

„Подписах изявление с президентите на Русия и Азербайджан относно прекратяването на карабахската война“, заяви Пашинян в изявление, публикувано на страницата си във Facebook, като нарече хода „неизказано болезнен за мен лично и за нашия народ“.

Кремъл публикува по-късно изявление, в което се казва, че страните са подписали споразумение за "пълно спиране" на боевете в Нагорни Карабах.

Пашинян добави, че ще се обърне към нацията "в следващите дни". "Взех това решение в резултат на задълбочен анализ на военната ситуация", каза той. "Трябва да анализираме годините си на независимост, за да планираме бъдещето си и да не повтаряме грешките от миналото", добави Пашинян.

По-късно руският президент Владимир Путин обяви, че прекратяването на огъня е започнало и че азербайджанските и арменските военни ще останат на позициите, които контролират.

Според турски медии, сделката ще задължи Армения да „отстъпи голяма част от територията“.

Турски и руски мироопазващи сили ще бъдат разположени в Нагорни Карабах след сделката, съобщиха турските медии.

Вчера президентът на Азербайджан Илхам Алиев също се обърна към нацията. Приветствайки сделката като победа, Алиев добави, че Пашинян е бил длъжен да я подпише, след като Азербайджан освободи окупираните си територии, особено ключовия град Шуша.

Той каза, че освобождаването на Азербайджан на около 300 населени места от 27 септември е отслабило арменските сили.

Алиев каза, че районът Агдам ще бъде върнат на Баку от 20 ноември, докато Калбаджар ще бъде върнат до 15 ноември, а Лачин до 1 декември.

Неотдавнашното превземане на Шуша беше голяма победа за азербайджанските сили.
Градът има значителна военна стойност поради стратегическото си разположение на около 10 километра южно от столицата на региона близо до Ханкенди (Степанакерт) и по пътя, свързващ града с арменската територия.

Отношенията между двете бивши съветски републики заради Нагорни Карабах са напрегнати от 1991 г., но в края на септември 2020, избухнаха нови кръвопролитни сблъсъци.

Около 20% от територията на Азербайджан, включително Нагорни Карабах и седем съседни региона, бе под арменски контрол от близо три десетилетия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?