Следвайте ни

Арменският патриарх: Използват страданията на нашия народ за политически цели

viber icon

„Тъжно ни е да видим, че страданията на нашия народ и нашите предци са използвани от някои страни за ежедневни политически цели“, заяви Сахак Машалян, 85-ият арменски патриарх на Истанбул и ръководител на Арменската патриаршия в Турция.  

„Напрежението, причинено от използването на въпроса в парламентарните програми от десетилетия не е послужило за сближаването на двете нации, а напротив, предизвиква враждебни чувства и забавя мира ", каза той.

Подчертавайки, че на първо място трябва да се засилят приятелството и искреността между турските и арменските народи, Машалян каза, че оценката на историческите инциденти ще бъде много по-конструктивна и задоволителна при тези условия.

Той добави, че се очаква трети страни да дадат окуражаващ принос в тази посока.

Машалян каза на Анадолска агенция по повод инцидентите от 1915 г., "Ние, също като нашите предшественици и покойни патриарси, ще продължим да желаем мир, приятелство и благополучие между турци и арменци. Ще насърчаваме възстановяването на отношенията, основани на съседство и общите основания бързо. "

Той спомена, че като съседни държави Турция и Армения трябва да съжителстват мирно предвид географското им местоположение и историческия опит.

"Предпочитаме да бъдем от онези, които очакват съживяването на съседските отношения, които са уникални за тези земи и съществуват в традициите на двете общности в Турция и Армения," добави той.

Машалян продължи: "Според нас би било уместно да се предприемат положителни стъпки към сближаване в бъдеще. Ако можеше да бъде създадена само съвместната комисия по история, която Турция предложи, сега щяхме да имаме поне 15 години напредък."

Той подчерта, че използването на по-щателен език, въздържането от изрази, които унижават националното достойнство, ще улесни установяването на конструктивен диалог.

Той отбеляза, че напрежението, породено от този въпрос, който е внесен в дневния ред на парламентите в продължение на десетилетия, не служи за сближаване на двете нации, а води до забавяне на помирението, като предизвиква враждебни чувства.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Dinko maina

Dinko maina

26.04.2021 | 13:01

Te turci takiva jestokosti sa pravili che sa zakrivane.Vse nqkoga tam she padnat bombi ili zametreseniq shte stavat silata shte se obarne sreshty tqh. Vsichko se vrashta.

Отговори
0 0
Rafi Bibiqn

Rafi Bibiqn

26.04.2021 | 12:30

Turcite shto ne priznavat. Celiq svqt znae kakvi jestoki sashtestva sa. Tova sa nekvi primitivni sashtestva.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?