Следвайте ни

Арменски селяни прогониха турски тираджии ден преди примирието

viber icon

Арменци от селата по границата с Турция подгониха шофьори на камиони с турска регистрация. Гневът им бил провокиран от откритата подкрепа на Анкара за Азербайджан, въпреки предупрежденията на Франция и Русия. Затова беше затворен един от граничните пропусквателни пунктове на Турция към Грузия, граничната порта Акташ, разположена в провинция Източен Ардахан, в близаст до Армения.

В резултат на това трансграничният трафик в района се е увеличил на другите два гранични пункта, особено на пункта Сарп, като опашки от превозни средства се вият на разстояние от 15 километра от пункта.

„Чакам на опашката вече два дни и не знам колко още ще чакам.“, каза  шофьор на турски камион Реджеп Кълъчарслан.

"Всъщност, когато видя опашка от камиони, ставам щастлив. Това означава, че имаме работа и износът продължава. Дори по време на пандемичния период се наблюдава повишение както на износа, така и на логистиката", каза Осман Акюрек, ръководител на североизточната търговско-промишлена камара на окръг Хопа.


Акюрек каза, че има около 650 камиона, които влизат в Турция от граничния пункт Сарп всеки ден, докато 550 камиона напускат страната за Грузия всеки ден. Преди пандемията тези цифри са били около 400-450, каза той.

Ден след атаката на селяните след 10-часови преговори в Москва министрите на външните работи на Армения и Азербайджан договориха примирие в Нагорни Карабах. Прекратяването на огъня влиза в сила в 12 ч. днес.

Преговорите между министрите на външните работи на Армения и Азербайджан - Зограб Мнацаканян и Джейхун Байрамов при посредничеството на руския им колега Сергей Лавров - започнаха вчера следобед и приключиха с постигането на споразумение.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?