1553

Армения обвини Азербайджан в неописуеми зверства

Арменският министър-председател Никол Пашинян използва изказването си пред ООН, за да обвини Азербайджан в "неописуеми жестокости" по време на последните сблъсъци между двете държави.

Миналата седмица се разразиха сражения между кавказките държави, при които загинаха близо 300 души.

"Съществуват доказателства за случаи на изтезания, осакатяване на пленени или вече мъртви военнослужещи, многобройни случаи на извънсъдебни убийства и лошо отношение към арменски военнопленници, както и унизително третиране на телата", заяви Пашинян пред Общото събрание на ООН.

"Мъртвите тела на арменски военнослужещи от женски пол са били осакатявани, а след това гордо записвани на видео от азербайджанските военнослужещи."

Докато Пашинян говореше, външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който този уикенд трябва да направи обръщение към световния орган, наблюдаваше безучастно.

Пашинян продължи: "Няма съмнение, че извършването на такива неописуеми зверства е пряк резултат от десетилетната политика на насаждане на антиарменска омраза и враждебност в азербайджанското общество от страна на политическото ръководство."

Той също така обвини Азербайджан, че е обстрелвал граждански обекти и инфраструктура дълбоко в територията на страната му. Разселени повече от 7600 души, както и че трима цивилни са загинали, а двама са изчезнали.

"Това не беше граничен сблъсък. Това беше пряка, неоспорима атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Армения", каза той.

Речта идва само няколко дни след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за мир между двете страни, пише БГНЕС. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
МОНОФИЗИТ

МОНОФИЗИТ

23.09.2022 | 13:03

А защо руският цар отказа подкрепа на нашите многострадални приятели, арменците! Нали има договор , обезпечаващ териториалната цялост на Армения? Научавам, че руските т.нар. миротворци вече са прехвърлени в Украйна, където заедно с буряти, ингушети и чеченци/ джихадисти и ислямски варвари/ ?!?!?! ще колят православни християни! Чуден свят, гаден свят!

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?