1553

Армения напуска съюза на Русия

Министър-председателят на Армения обяви намерението си да се оттегли от ръководения от Русия съюз за сигурност на  6 бивши съветски държави, съобщи „Евронюз“.

Премиерът Никол Пашинян заяви пред парламента, че правителството му ще реши по-късно кога да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Това обединение включва Русия, Беларус и бившите съветски централноазиатски държави Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

На фона на задълбочаващия се разрив с Русия Армения по-рано замрази участието си в алианса, отмени участието си в съвместни военни учения и отхвърли срещите на върха на ОДКС.

Пашинян за първи път заяви, че Армения ще напусне ОДКС по време на сесия за въпроси и отговори в парламента, като каза, че правителството ще реши по-късно кога да направи окончателната стъпка. Нямаше незабавен коментар от страна на руските власти.

Връзките на Армения с Русия, неин дългогодишен спонсор и съюзник, стават все по-обтегнати, след като през септември Азербайджан проведе светкавична военна кампания за превземане на Карабахския регион, слагайки край на три десетилетията етническо арменско сепаратистко управление там. Арменските власти обвиниха руските мироопазващи сили, които бяха разположени в Нагорни Карабах след предишния кръг от военни действия през 2020 г., че не са успели да спрат настъплението на Азербайджан.

Москва, която има военна база в Армения, отхвърли обвиненията с аргумента, че нейните войски не са имали мандат за намеса. Кремъл на свой ред е разгневен от усилията на Пашинян да задълбочи връзките на Армения със Запада и да отдалечи страната си от доминираните от Москва съюзи. Русия беше особено раздразнена от решението на Армения да се присъедини към Международния наказателен съд, който миналата година обвини Путин в предполагаеми военни престъпления, свързани с руските действия в Украйна.

Москва, заета с украинския конфликт, който се проточва вече трета година, публично изрази загриженост от изместването на Армения на запад, но се опита да омаловажи различията им.

Стъпката на Пашинян идва в момент, когато той е изправен пред вълна от големи протести с искане да се оттегли заради решението на правителството му да предаде четири гранични села на Азербайджан като част от усилията за договаряне на мирно споразумение с дългогодишния си противник.

Случайно или не, по същото време руските мироопазващи сили приключиха изтеглянето си от азербайджанския регион Нагорни Карабах, който Баку си върна миналата година от арменските сепаратисти, съобщиха официални лица в Баку, предаде АФП.

Азербайджан и Армения водиха две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за контрол над откъснатия тогава анклав.

"Процесът на пълно изтегляне на живата сила, оръжията и оборудването на руския мироопазващ контингент от Азербайджан приключи на 12 юни", се казва в изявление на министерството на отбраната в Баку.

Изтеглянето, което започна през април, беше договорено между руския президент Владимир Путин и азербайджанския му колега Илхам Алиев.

През септември миналата година Баку превзе територията в светкавична еднодневна офанзива, която предизвика бежанска криза. Почти цялото местно население от около 100 000 етнически арменци замина за Армения, опасявайки се от репресии и репресии.

Територията е международно призната като част от Азербайджан, въпреки че в миналото е била дом на арменско население. Близо три десетилетия тя е контролирана от про-еревански сепаратисти. Миналия месец Ереван върна на Азербайджан четири погранични села, които беше завзел през 90-те години на миналия век.

Този ход, който министър-председателят Никол Пашинян защити като целящ да осигури окончателно мирно споразумение с Баку, предизвика вълна от масови протести в Армения. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?