49

Армения и Азербайджан се споразумяха за принципи на мирно споразумение

Армения и Азербайджан се споразумяха за основните принципи за мирен договор за окончателно прекратяване на продължилите десетилетия вражди между двата кавказки съседа, заяви министър-председателят на Армения Никол Пашинян, отбелязвайки, че те все още говорят на "различни дипломатически езици".

"Имаме добри и лоши новини за мирния процес между Армения и Азербайджан", отбеляза Пашинян в Ереван, цитиран от ТАСС.

Добре е, че са договорени основните принципи на мира с Азербайджан.

„Това стана с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в резултат на срещите ми с президента на Азербайджан в Брюксел“, допълни Пашинян.

Той припомни, че Армения е предложила размяна на всички арменски затворници с всички азербайджански затворници, предаде ТАСС.

Двете страни продължават да говорят на "различни дипломатически езици", защото не се разбират, повтори Пашинян при откриването на парламентарната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в столицата на Армения Ереван.

Арменският лидер отбеляза още, че проточилият се конфликт на двете страни за района на Карабах продължава да взема своите жертви.

Изказването на Пашинян дойде ден след изслушването на Международния наказателен съд на ООН по делото на Армения срещу Азербайджан.

Ереван обвинява Баку в нарушаване на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация поради неотдавнашната ескалация на напрежението в Карабах, въпреки че агенциите на ООН по-рано категорично заявиха, че не са регистрирали случаи на дискриминационно отношение на Азербайджан към арменците.

Отношенията между Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 г., когато арменската армия окупира Нагорни Карабах, територия, международно призната като част от Азербайджан и седем съседни региона.

По-голямата част от територията премина отново под контрола на Азербайджан след бойни действия през есента на 2020 г., които приключиха след мирно споразумение с посредничеството на Русия.

Този септември азербайджанската армия започна операция в Карабах за установяване на конституционен ред, след което незаконните сепаратистки сили в региона се предадоха, предава Анадолската агенция (АА).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?