Следвайте ни

Арменци призовават Илон Мъск да не изстрелва турски спътник

viber icon

Хиляди арменци от целия свят изпратиха призив до Илон Мъск да прекрати сътрудничеството си с Турция. Компанията SpaceX по план трябва да изстреля в космоса новия турския спътник Тюрксат-5A следващия месец, пише вестник Сьозджу. 

Комуникационният спътник, произведен от Ербъс, ще се използва в Европа, Азия и Близкия изток. 
През ноември 2017 г. Илон Мъск пристигна в Турция, за споразумение за спътника и тогава се срещна с президента  Ердоган.


Близки до Мъск прогнозират, че споразумение, при което вече са платени и подписани сериозни пари, няма да бъде отменено. Също така се напомня, че SpaceX има контакти предимно на военно и правителствено ниво, и все още не е известно как имейлите от тази група арменци, изпратени до служители на SpaceX и Илон Мъск, са преминали през филтъра за нежелани писма (спам) на фирмата.

Този въпрос идва в момента когато много страни, в това число САЩ, ЕС и страните от НАТО обмислят дали да приложат санкции към Турция.

Оценката на SpaceX трябва да се направи, като се вземат предвид всички тези фактори и трябва да се реши дали компанията иска да работи с Турция. "Въпреки че това означава загуба на печалбите на SpaceX", казват от компанията. 

Разработването на спътника Тюрксат 5A започна септември 2011 г. и е произведен в сътрудничество с компанията Ербъс. Орбиталната мисия на спътника се предвижда да бъде поне 15 години.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Предположение

Предположение

28.10.2020 | 16:27

Предполагам, сега Илон Мъск ще си попремести лееееекинко в другия крачол.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?