Следвайте ни

Армен Едигариан, посланик на Армения: В Баку са крайни: Искат всичко или война

viber icon

Дългогодишният конфликт между Ереван и Баку  заради контролираната от етнически арменци азербайджанска територия Нагорни Карабах се поднови на 27 септември тази година.

 Страните се обвиняват за ескалация на конфликта, съобщава се за стотици жертви и ранени.  В Армения и Азербайджан е въведено военно положение. 

Баку твърди, че вторият по големина град в Азербайджан - Гянджа, е обстрелван от арменски ракети.

Според Ереван столицата на Нагорни Карабах Степанакерт, където над 99 процента от населението са потомствени арменци, е атакувана от Азербайджан и хората масово бягат.

На 10 октомври в Москва беше договорено прекратяване на огъня, но Ереван и Баку се обвиняват в нарушението му. 

Възобновеният конфликт е най-смъртоносният, откакто през 1994 г. беше въведено прекратяване на огъня, за да се сложи край на продължителна война, довела до настоящото статукво - Армения да контролира Нагорни Карабах, наричан от Ереван и Арцах, въпреки че територията е международнопризната като част от Азербайджан.

Конфликтът е част от по-широката борба за влияние в Кавказ между Русия и Турция, според експерти от института IFIMES.

 

- Господин посланик, как ще приключи конфликтът в Нагорни Карабах. Според експерти в момента Азербайджан има превъзходство във военно отношение, особено с подкрепата на Турция. На какво разчита Армения?

- Силата на Армения и Арцах, включително военната, е в единството на арменския народ, както е било през вековете. Хората с арменски произход по целия свят се обединяват, когато съществуването им е застрашено. И този път, както и в миналото, след началото на мащабната агресия, разгърната от Азербайджан и изцяло подкрепена от Турция на този 27 септември, арменците по целия свят са обединени в подкрепата си за своите братя и сестри в Арцах.

- За какво се борите в диаспората? 

- Арменската диаспора е неразделна част от целостта на арменското, която също включва Армения и Арцах. Затова ние подкрепяме и сме съпричастни с техните борби. 

- Нагорни Карабах да има статут на автономен и независим регион ли е позицията, от която Армения няма да отстъпи?

- Жителите на Арцах определят бъдещето си. Те вече го направиха, когато гласуваха единодушно да станат независими от Азербайджан на референдума през декември 1991 г. Това е и последователната позиция на Армения - да подкрепи признаването на правото на самоопределение на хората от Арцах.

- От края на войната през 1994 г. представители на правителствата на Армения и Азербайджан провеждат мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ относно спорния статут на региона. Как вървят преговорите към днешна дата, взимайки под внимание ескалацията от последните седмици?

-На първо място, в периода, непосредствено след подписването на тристранното споразумение за прекратяване на огъня през 1994 г. между Азербайджан, Армения и Нагорни Карабах, последният участва като страна в конфликта в преговорите. И за да се постигне трайно и устойчиво решение на конфликта, Нагорни Карабах трябва отново да участва в преговорите. Той е субектът, а не обектът, около когото се развива войната и мирният процес.

Последните трагични събития - мащабната война, разгърната от Азербайджан, е продължение на максималистката позиция на Азербайджан в преговорите: или получава всичко, което иска, или ще има война. Азербайджан непрекъснато отхвърля позицията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ: Франция, Русия, САЩ и Армения, призовавайки за взаимни компромиси. И след като не получава максималистките си изисквания, започва война.

- Как се отразяват военните действия на обикновените хора и от двете страни?

- Азербайджан от дни безмилостно обстрелва цивилните селища в Нагорни Карабах: столицата - Степанакерт, градовете Хадрут, Мартуни, Мартакерт и други. Те са били ударени от тежки ракети MRL, причинявайки много цивилни жертви и мащабни разрушения. Сред първите убити е дете, загинало сутринта на 27 септември в град Варденис, който между другото е в самата Армения.

- Разкажете ни за „Фонд Армения“. Откъде идват даренията за него и как се използват?

- Общоарменският фонд „Химнадрам“ е създаден в началото на 90-те години на миналия век, за да насочи ресурсите на арменците по целия свят за изпълнението на различни, главно инфраструктурни проекти в Армения и Арцах. Текущите дарения са насочени към неотложните хуманитарни нужди на хората от Арцах, които в момента са под екзистенциална заплаха.

- Как ще коментирате обвиненията на Турция към Армения за престъпления срещу човечеството?

- Турция, чийто предшественик Османската империя е извършил геноцид срещу арменския народ и на когото турският президент Ердоган се опитва да подражава днес, няма дори морално право да обвинява, особено фалшиво, Армения във всякакви неправомерни действия.

- Какво е отношението на другите държави спрямо конфликта в Нагорни Карабах?

- Не мисля, че вече съществува пасивно отношение. Международната общност е силно разтревожена, особено от масовото присъствие в зоната на конфликта на чуждестранни бойци и наемници, борещи се за Азербайджан. Така Нагорни Карабах се превръща в още една челна позиция в борбата срещу международния тероризъм.

- Президентът на Азербайджан Илхам Алиев поиска публично извинение от Ереван и признаване, че Карабах не е Армения, за да изтегли войските си. Арменското правителство обсъжда ли вероятността да приеме тези условия?

- Честно казано, при положение, че не е извлякъл особени ползи от военните действия и ожесточените боеве, Илхам Алиев не е в позиция да говори по този начин на отбранителната армия на Нагорни Карабах.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Торком Дюлгерян

Торком Дюлгерян

16.10.2020 | 16:31

Не, "контролираната от етнически арменци", а населявана от векове от арменци! Престанете с широко тиражираните клишета! Моля, осланяйте се на историческите факти при формулировките си!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?