46

Армагедон: Супервулкан е най-голямата заплаха за живота на Земята

Вероятността през този век да настъпи апокалипсис вследствие на изригване на вулкан е около 17%. Според учените този сценарий е много по-възможен, отколкото глобален катаклизъм след сблъсък на планетата с астероид. Изследователите отбелязват, че на заплахата от вулканичен "Армагедон" в същото време се обръща твърде малко внимание.

Индексът на вулканичната експлозивност (VEI) има осем стебени. Мощността на изригването се оценява по обема на изхвърлените количества лава, пепел и газ: шест бала (колосално) означава повече от десет хиляди кубични метра изхвърлен материал, седем бала (суперколосално) - над 100 хиляди, а осем бала (мегаколосално) - над един милион.

Изригване от осем бала биха причинили масова смърт. Но дори изригване от шест бала би било достатъчно за настъпването на вулканична зима. Точно такова изригване е имало в Перу през 1600 г. и то е довело до глобално понижение на температурата.

Последното колосално изригване е в Суматра през 1815 г., което е последвано от т.нар. „година без лято в Европа”. Смята се, че настъпилият необичаен студъ е предизвикал мутация на бактерията на холерата - болестта е станала пандемична през 1818-1824 г.

За сравнение, силата на вулкана Хунга-Тонга-Хаапай на тихоокеански остров през януари 2022 г. е оценена на пет бала. Единствената причина, поради която това изригване не е довела до сериозни последици за хората е, че се е случило в рядко населен район. Въпреки това цунамито достига бреговете на Северна и Южна Америка и взема жертви.

Ледените ядра (слоеве от ледените шапки, по които могат да се реконструират геоложки събития) показват, че вероятността за изригване с магнитуд седем или повече бала през 21-ви век е едно към шест. Това е стотици пъти повече от вероятността за сблъсък на метеорит със Земята.

Въздействието на двете събития върху климата е сравнимо. Вулканичната заплаха обаче не е толкова фантастична, колкото космическият "Армагедон". Защитата от астероиди е сериозна и добре финансирана. А проблемът с вулканите на практика се пренебрегва, посочват авторите на статията в сп. „Nature”, британските вулканолози Майкъл Касиди и Лара Мани.

Възможността да се влияе пряко върху поведението на вулканите изглежда немислима, но някога същото се е отнасяло и за отразяването на астероидна заплаха, посочват британските учени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
фулканулок

фулканулок

06.09.2022 | 13:08

Само една п... от дебелия представител на дабълите може да унищожи света!

Отговори
0 1
И къде има такъв действащ вулкан,готов да изригне?

И къде има такъв действащ вулкан,готов да изригне?

06.09.2022 | 11:06

Къде?С толкова силна вулканича дейност?Та да ходим в др.край на света.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?