Следвайте ни

Аркара не е доволна от становището на ЕС за конфликта в Средиземно море 

viber icon

Лидерите на ЕС излязоха с декларация, в която предупреждават Турция, че трябва да прекратят дейностите по проучване на газ във водите, заявени от Гърция и Кипър, и я призовават да се ангажира с преговори.


Изявлението беше договорено от всички 27 лидери на ЕС след седем часа преговори, като Гърция и особено Кипър настояваха за по-строга линия, докато други страни се обявиха за по-помирителен подход към Турция.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че блокът се е съгласил да приеме двупосочна стратегия спрямо Турция и иска да даде шанс за конструктивен политически диалог, но предупреди, че всички варианти са на масата.


По време на пресконференция след срещата на върха на лидерите на ЕС Мишел каза, че основните дискусии на срещата са фокусирани върху текущата ситуация в отношенията между Източното Средиземноморие и ЕС и Турция, както и санкциите срещу Беларус.


Той каза, че пактът на ЕС насърчава политическия диалог, основан на общи интереси, но добави, че ЕС предлага пълна подкрепа за Гърция и Кипър и отбеляза, че блокът очаква Анкара да предприеме положителни стъпки.


Според Мишел ЕС проблемът по-скоро би имал положително развитие с Турция, от която се очаква да не предприема едностранни стъпки. Той каза, че Европейският пакт също подкрепя усилията за установяване на диалог между Атина и Анкара и възобновяването на преговорите в Кипър под егидата на ООН, относно разединената островна държава. 


Като заяви, че лидерите, участващи в събитието, предлагат създаване на многостранна конференция за разрешаване на спорове в Източното Средиземноморие, той добави, че Европейският съвет ще наблюдава развитието и ще преразгледа въпроса още веднъж през декември.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също говорейки на пресконференцията, заяви, че Европейският пакт призовава за сътрудничество с Турция, но тя повтори, че ЕС подкрепя Гърция и Кипър.


Фон дер Лайен предупреди, че ЕС ще използва всички инструменти и възможности, ако Турция предприеме едностранни действия, но блокът не предпочете това, тъй като положителните отношения ще бъдат от полза и за двете страни.


Тя отбеляза, че актуализирането на митническия съюз, подобряването на търговските отношения и сътрудничеството по отношение на миграцията трябва да бъдат на дневен ред както на Турция, така и на ЕС, особено в момент, когато пандемията COVID-19 нанесе тежък удар върху международната търговия.


Според изявлението на ЕС относно срещата на върха, ръководителят на външната политика на ЕС Хосеп Борел е помолен да организира многостранна конференция в Източното Средиземноморие, на която ще бъдат обсъдени множество въпроси като областите на морската юрисдикция, сигурността, енергетиката, миграцията и икономическото сътрудничество. Тепърва ще се договарят участниците, форматът и датата.


Решенията на Европейския съюз за Турция, от днешната среща на високо равнище, не отразяват реалността, въпреки че имат някои положителни моменти, каза турското външно министерство.


"Изявлението е пример за това как някои страни от ЕС искат да подобрят връзките с нашата страна, докато други са взети като заложници от Гърция и кипърските гърци, (Кипър) " заяви днес външното министерство на Анкара.


Подчертавайки, че позоваването на обяснителните разговори с Гърция е положителен момент, външното министерство критикува изявлението на ЕС, като повтори, че разговорите не са за ограниченията на морските граници, а за всички проблеми, които Турция и Гърция имат.


"Фактът, че в решенията няма споменаване на кипърски турци или справедливо разпределение на природните ресурси между двете страни, показва, че манталитетът на ЕС да пренебрегва кипърските турци се възобновява", добави министерството.


Министерството също така повтори, че докато кипърската криза не бъде разрешена, адресантът за преговори на кипърските гърци, са кипърските турци, а не Турция.


"По този начин ЕС трябваше да призове кипърските гърци да проведат преговори с кипърските турци, а не с Турция," се казва в него.


Освен това министерството изрази, че не е конструктивен подход от страна на ЕС да се отнася към действията на Турция за защита на нейните права в региона като "незаконни".


„ЕС трябва сега да осъзнае, че не може да достигне никъде с такава реторика“, каза министерството.


Напрежението нараства от седмици в Източното Средиземноморие, тъй като Гърция оспорва проучванията на Турция за природен газ.


Турция - страната с най-дългата брегова линия в Източното Средиземноморие изпрати  кораби, за да търси енергиийни ресурси в континенталния си шелф, отстоявайки собствените си права в региона, както и тези на Турската република Северен Кипър, която обаче е непризната от световната общественост и това стои в основата на разногласията. 


За да намали напрежението, Анкара призова за диалог и преговори, за да се гарантира справедливо споделяне на ресурсите в региона.


По време на съвместна пресконференция с италианския си колега Луиджи Ди Майо днес в Рим външният министър Мевлют Чавушоглу също разкритикува ЕС за решението му.
"Въпреки че показахме добро намерение за решаване на кризата в Източното Средиземноморие, ние сме решени да защитим правата си в региона", каза той.


"Решението на ЕС днес не решава проблема. Турция няма да се радва на факта, че ЕС не е наложил никакви санкции," подчерта Чавушоглу.


По-късно днес германският канцлер Меркел заяви, че ЕС иска да има конструктивен диалог и положителен дневен ред с Турция.


„Срещата на върха на ЕС е „прозорец на възможностите “за тясно сътрудничество с Турция, предстоящи преговори, насочени към модернизиране на Митническия съюз и либерализиране на визовия режим“, изрази Меркел.


Междувременно премиерът на Гърция заяви днес, че е "абсолютно доволен" от изявлението на върха на ЕС.


Кириакос Мицотакис заяви, че ЕС е изпратил "послание за единство, солидарност и решителност", което остави Турция без съмнение, че трябва да спре своите "едностранни действия".


"Той също така ясно изясни последиците, които ще настъпят, ако Турция продължи агресивното си поведение," каза той. "Гърция е абсолютно доволна от резултатите от срещата на върха."


Мицотакис заяви, че Гърция очаква с нетърпение възобновяването на преговорите с Турция, които са в застой от 2016 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?