Следвайте ни

Аржентина въведе данък COVID-19

Облагат най-заможните граждани, за да финансират борбата с вируса

viber icon

Властите в Аржентина официално въведоха "данък богатство". От новия налог ще бъдат засегнати около 12 хиляди души от най-заможните в страната, съобщава BBC. С новите приходи правителството цели да покрие мерките срещу  коронавируса, както и медицинските доставки и помощи за бедните и малкия бизнес.  

Правителството на президента Алберто Фернандес се надява да събере 300 млрд. песо (3,75 млрд. долара) с еднократната такса, която по-рано бе приета от Камарата на депутатите със 133 "за" срещу 115 "против".

През последните дни броят на заразените в Аржентина достигна 1,5 милиона, а починалите са повече от 39 000. Пандемията изостри и без това високите нива на безработица и бедност в държавата, която е в рецесия от 2018 г.

Според схемата - наричана още "милионерски данък" - хората с декларирани активи над 200 млн. песо ще плащат прогресивна ставка до 3,5% върху състоянието си в Аржентина и до 5,25% върху това извън страната. От приходите 20% ще отидат за медицински консумативи за пандемията, други 20% за помощ на малкия и средния бизнес, 15% за социални разработки, 20% за стипендии за студенти и 25% за предприятия за природен газ.

"Данъкът ще засегне 0,8% от общите данъкоплатци“, посочва един от авторите на проекта, депутатът Карлос Хелер. "42% имат активи в долари, от които 92% се намират в чужбина“, изтъква той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?