3906

Архитектка, родена в Разград, стана първата кметица в турски град

Оприличиха я на „Денерис Таргериън“ от известния сериал "Игра на тронове"

Мелек Мъзрак Субашъ беше избрана за кмет на Биледжик, в Северозападна Турция, като кандидат на опозиционната  Републиканската народна партия (РНП).

Според резултата след местните избори проведени в Турция на 31 март, Субашъ е избрана за кмет с 49,16 на сто от гласовете на гласоподавателите. С тази победа тя спечели и титлата на първата жена кмет на Билечик.

АА

Мелек Мъзрак Субашъ е родена в Разград през 1988 г., но семейството й мигрира в Турция през 1989 г. След завършване на основното и средното си образование в началното училище Едебалъ, тя завършва гимназия в Биледжик.

АА

По-късно тя завършва бакалавърска степен по Архитектура във Университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Субашъ завършва и магистърска степен с дипломна работа в същия университет и е наградена от Съюза на архитектите в България. 

След дипломирането си се завръща в Турция и работи като архитект. Тя е приета за член на Камарата на архитектите и работи в собствено архитектурно бюро в продължение на 4 години. След това влиза в политиката.

През 2019 е избрана за заместник кмет на община Биледжик. По-късно е избрана и за председател на общинския съвет в района.

АА

Субашъ е омъжена и майка на едно дете.

АА

Миналата година, през февруари, тя беше сред най-популярните личности в социалните медии в Турция с приликата си с героя „Денерис Таргериън“ от телевизионния сериал "Игра на тронове". Тя заяви, че интересът е важен за популяризирането на града. 

АА

Кметът на голяма община Истанбул, Екрем Имамоглу, тогава направи работно посещение в Биледжик. Тогава изпълняващата длъжността заместник-кмет на Биледжик Мелек Мъзрак Субашъ придружаваше Имамоглу по време на целодневните му обиколки и посещения. Субашъ носеше черно палто поради студеното време. Снимките на младата жена, докато стои до Имамоглу, бързо се превърнаха в популярна тема в социалните медии поради невероятната ѝ приликата с „Денерис Таргериън“ от известния сериал "Игра на тронове".

АА

Мелек стана олицетворение на обновяващата се политическа среда в Турция. Тя сподели в социалните мрежи, че "в допълнение към обичайната политика, сега има млада политика от ново поколение. Искам да подчертая това специално. Всеки трябва да бъде по-свободен, по-нестандартен сега и всички искаме да видим политици, които са адаптирани към днешната епоха."

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?