1553
Следвайте ни

Археолозите откриват мистериозна структура в „Земята на слепите“ в Истанбул 

viber icon

Турски археолози откриха останките на структура, която се счита, че е построена през 3 век пр.н.е., по време на разкопки в истанбулския район Хайдарпаша, където се извършва реставрация на историческа жп гара в азиатската част.


Структурата, открита под платформите за чакащи пътници на гарата, обхваща голяма площ и е с абсидална форма, черта, характерна за древните църкви.


Тези останки дават значителни надежди, че е открит Халкедон, древната „Земя на слепите“ от преди около 2500 години.


Въпреки че архитектурата на обекта не дава никакви улики за неговата функция, археолозите смятат, че тя е била свещена.


Те също така изчисляват, че сградата е най-старата архитектурна структура, открита при тези разкопки.


В разговор с агенция Демирорен Мехмет Али Полат, главен археолог от разкопките на Хайдарпаша, даде информация за работата на място и находките.


Открити са останки на площ от 350 000 квадратни метра, включително района около ЖП гарата, каза Полат, добавяйки, че са открити малки находки, саксии, монети, датиращи от около 6 г. пр.н.е. до съвремието, всички от различни епохи.


„Това е северозападното пристанище на древния град Халкедон. Новоткритият обект е голяма структура, която може да бъде светилище. От другата страна на пътя виждаме група сгради, които биха могли да бъдат малък летен дворец ”, каза Полат.


Древният град Халкедон е известен с прекрасната си църква, в която се е провел Четвъртият вселенски църковен събор (451 г.). Учените се надяват да са открили именно тази постройка. 

 

Жп гарата Хайдарпаша, в Азиатското крайбрежие на Босфора беше затворена за реставрации след огромен пожар. В процеса на работа там бяха открити древни артефакти и оттогава района край гарата  Хайдарпаша е място за мащабни археологически разкопки.


Разкопките, започнати през 2018 г. от турското министерство на културата и туризма и археологическия музей в Истанбул. Те се извършват с най-голямо внимание през последните три години.

Разкопки, разкриващи исторически структури, хвърлят светлина върху дълбоките корени на Анадола и Истанбул, люлка на цивилизациите.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Б. М.

Б. М.

23.09.2021 | 14:43

А нашият "професор" Овчаров, за да угоди на Бай Х_й, каза че откритото на магистрала Струма НЕ Е Скаптопара и магистралата мина отгоре, за да може да се "усвоят" едни пари.

Отговори
1 0
Бай х.й

Бай х.й

23.09.2021 | 11:40

Бай Танасе,стига си говорил глупости.

Отговори
2 0
Бай Танас

Бай Танас

23.09.2021 | 11:29

Не виждам какъв повод за гордост имат турците, след като находките са отпреди 3000 години, а те са по тези земи от 700. Там няма нищо тяхно, всичко е тракийско.

Отговори
10 2
DHa

DHa

23.09.2021 | 15:00

г-дин Танас, Гордеят се че са открили нещо и ще се грижат за това откритие плюс ще го показват на света. Хора като вас нямат капка нюх за нещата. Велики сте в хейтинга, иначе новините нямаха да имат рейтинг...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?