4232

Археолози сглобиха 20 вековна статуя на император Траян от 356 парчета

Монументалният фонтан, който е построен от император Траян в древния град Лаодикия, намиращ се в Денизли, в Югозападна Турция, е възстановен в оригиналния си вид в резултат на 2 години работа на археолозите. Комплексът е разрушен от земетресение преди 1910 г. 

Миналата седмица в историческия фонтан е поставена и статуя на император Траян, който е одобрил първия в света Закон за водата.

Ръководителят на комисията по разкопките проф. д-р Челал Шимшек заяви пред агенция Демирорен (DHA): „Монументалният фонтан на Траян е единственият пример в Анадола, който е издигнат с апсидалния си басейн и е уникален в света.“

Катедрата по археология на факултета по изкуства и науки на университета Памуккале продължава разкопките в древния град Лаодикия, който е в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО и където се намира една от 7-те църкви, споменати в Библията

При разкопките, извършени в района през 2019 г., са открити множество части от уникална статуя на римският император Траян, който е бил на власт между 98 и 117 г. 

След откритието, което развълнува много археолозите, статуята от 356 части е сглобена след педантична работа. Днес тя пленява специалисти и посетители с монументалния си размер от 3 метра.

Тя е записана като една от най-важните по отношение на своите характеристики сред статуите на императора, открити досега в света.

По време на разкопките, проведени в древния град Лаодикия през 2015 г. бяха открити някои части от Монументалния фонтан и паното "Законът за водата". Установено е, че Законът за водата, написан на 30 реда на „гръцки“ върху мраморен блок с височина 1 метър и ширина 90 сантиметра, е одобрен от император Траян.

Статуята представлява изключително реалистичен портрет на императора. Бронята на гърдите му, носи светкавиците на Зевс, символизиращи световното господство. Главата на Медуза, която е изобразена на плашещата страна на императора срещу враговете му, два грифона един срещу друг, показващи, че той защитава изящните изкуства, кана, пълна с вода, донесена от планината Башкарджъ, на 20 километра от древния град, и мак капсули за здраве, допълват великолепието на статуята. До императорът е коленичил и пленник с вързани на гърба ръце, символизиращ завладените от Траян територии във войните.

В рамките на изкопните и реставрационни работи, продължили щателно 2 години, чешмата и фонтана е възстановен в оригиналния си вид. В Монументалния фонтан, който е широк 11 метра и висок 9 метра и има басейн. В средата е била поставена и статуята на император Траян, под чието ръководство е построен обекта.

Председател на комитета за разкопки на античния град в Лаодикия, проф. д-р Джелал Шимшек отбеляза, че археологическите работи в древния град продължават 20 години. „Лаодикия е един от най-важните археологически обекти в нашата страна. Открихме Закона за водата през 2015 г. След това открихме частите от статуята на император Траян в руините на Монументалния фонтан и щателно ги комбинирахме. След като Монументалният фонтан беше завършен, ние поставихме огромната статуя на императора на първоначалното ѝ място. „Направихме това със 70 процента оригинални части. Така статуята на Траян беше поставена на първоначалното си място, където е била преди 1910 години. Монументалният фонтан на Траян, който е издигнат с апсидален басейн, е уникален в света", допълни той.

"Законът за водата, който разкрихме, е важен с това, че е първия най-подробен писан закон за водата в света. Той касае поддръжката на над 18 километра водни пътища в подножието на планината Карджъ, задължения за поддържането на водата чиста, санкциите, които трябва да се налагат на замърсителите, и разпределението на водата чрез затоплянето ѝ в града през зимните дни“, допълни той.

Проф. д-р Шимшек отбеляза: „Монументалният фонтан е от голямо значение за световната археология и туризма в региона и страната. Щастливи сме да представим такъв паметник на света, в пълния си блясък. Местни граждани и чуждестранни туристи, които чуха, че фонтанът е открит, вече започнаха да го посещават.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Николов

Николов

02.12.2023 | 14:49

Поздравления, все по-интересна страна за посещение в посока археология става Турция. Хората имат поставени цели.

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?