Следвайте ни

Археолози откриха в пещера десерт от 10 000 г. пр.н.е.

viber icon

Десертът Мустафакемалпаша, направен от сирене, е много популярен в едноименния северозападен турски град, до Бурса, както и в цялата страна.  Скорошно археологично откритие може да хвърли малко светлина върху историята му.

„Храна“, която е останала непокътната от хилядолетия поради покритието със смола, има поразителни прилики със съвременния десерт със сирене. Храната, подобна на десерт, е намерена в пещера, на която местен овчар е попаднал след свлачище. Установено е също, че пещерата близо до града е дом на груби древни рисунки по стените, както и на примитивни кухненски прибори. Археолозите датират откритията, които включват непокътнати и счупени саксии, до 10 000 г. пр.н.е. Въпросната храна е направена от дива пшеница, корени от неидентифицирани растения и вещество, подобно на млякото.

Учените казват, че калциевият карбонат и горите, богати на смола в региона, помагат за запазването на материали като храна и вкаменелости от векове. Експертите смятат, че парчетата, открити в пещерата, ще хвърлят светлина върху много неизвестни за древната кулинарна култура.

В района на Мустафакемалпаша има голям брой биволи в региона.  Едноименният десерт съдържа сирене, което се прави от биволско мляко, произведено в региона.

Стените на пещерата са украсени с рисунки, показващи „лов“ за животни, наподобяващи крави и тяхно отглеждане. Местните власти обявиха пещерата, която е част от древно селище, за защитен обект, докато работата на археолозите продължава. 

Мустафакемалпаша, на брега на езерото Улубат в провинция Бурса, е селскостопански център. В селския град се намират и стотици пещери и огромни мраморни кариери. 

Това място вече се превърна в атракция в света на археологията тъй като тук бе открита една от най-големите вкаменелости, откривани някога в Турция, скелет на мамут,  който датира от преди около 15 милиона години и е кръстен Gamphotherium Pasalarensis на името на квартал Пашалар в града. 

Британски и финландски експерти по естествена история и преподаватели от различни университети в Съединените щати участват в проучванията, провеждани в продължение на много години под ръководството на Министерството на културата и туризма и Берна Алпагут от университета в Анкара.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?