3906

Археолози откриха част от 2100 годишна статуя на Хигия, разследват античен цяр за очи

Глава на статуя на Хигия на 2100 години беше открита в древния град Лаодикия в района на Памуккале в Денизли, Западна Турция.

ИХА

Откритието беше обявено от Отдела за разкопки и изследвания в неговия акаунт в социалните медии.

Разкопките в древния град Лаодикия продължават под ръководството на Министерството на културата и туризма в Анкара и Университета Памуккале.

Разкопките и реставрационните работи в рамките на проекта „Наследство към бъдещето“, извършен от Министерството на културата и туризма в Лаодикия, който датира от 5500 г. пр. н. е., се извършват под председателството на проф. д-р Джелал Шимшек.

ИХА

По време на разкопките в сградата на сцената на Западния театър, която датира от 2-ри век пр. н. е., бяха открити много големи и малки скулптури, датиращи отпреди 2100 години.

ИХА

Ръководителят на разкопките проф. д-р Джелал Шимшек заяви: „Ние бяхме много развълнувани да открием главата на статуята на Хигия, богинята на здравето, символ на медицинските дейности провеждани някога тук.

Откритието потвърждава тезата, че Лаодикия, известен търговски град в древността, също е имала медицинско училище."

Главата на статуя на Хигия, богинята на здравето и чистотата, която е била дъщеря на Асклепий, богът на медицината в древността, е открита по време на продължаващите разкопки. Шимшек допълни, че се нядяват да намерят и останалата част на статуята.

Ученият подчерта, че от името Хигия произхожда думата хигиена. Хората са вярвали, че тази богиня може да лекува болести.

Шимшек допълни, че има информация в много източници, че е имало медицинско училище в Лаодикия и нейните околности.

„Древните източници споменават, че много лекари са обучени в това училище. Споменава се за лечебен мехлем за очи по време на разпространението на християнството. Ние търсим следи и повече факти за този античен цяр. Следователно знаем, че офталмолозите също са били много напреднали в знанията си тук.“

ИХА

„Това е глава от статуя, която е малко по-голяма от нормалния човешки размер. Тя е направена от фин бял мрамор, от късния елинистичен период. Вече знаехме от древни източници колко важна е медицината в този регион и че има особено важни лекари, живели тук.

ИХА

Древният град Лаодикия е построен в средата на 3 век пр.н. е. от Селевкидския крал II. Основан е от Антиох Теос на името на съпругата му, кралица Лаодика. Лаодикия е най-великолепният и богат град на Фригия по време на управлението на император Тиберий между 14-27 г.

Хигия е известна като богинята на здравето и чистотата в гръцката и римската митология.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?