Следвайте ни

Археолог: Дядо Коледа е родом от Анталия 

viber icon

Той се вози на шейна, със северни елени, прави играчки на Северния полюс с помощта на елфи и носи подаръци на децата през комини. Дядо Коледа е незаменима част от празника всяка година по целия свят. Но малцина знаят, че той е истинска личност и родом от град Демре, в близост до Анталия, днес туристическа гореща точка на средиземноморското крайбрежие на Турция.

Това твърди ръководителят на археологическите разкопки в древния град Мира, днес Демре, професор Невзат Чевик. „Той се казва Свети Никола, роден, израснал и починал в Анталия. Тленните му останки също са в Анталия", твърди ученият.

„Историята му започва в Патара. Друг античен крайбрежен град в района. Той е роден в семейство, живеещо там. После се е преместил в Мира, и основал там църква и семинария. Мира е християнско селище през византийската епоха“, каза той и добави, че стенописите в църквата-музей на Дядо Коледа са с „лика на оригиналния Свети Никола “.

Свети Никола е роден през 270 г. в Патара и е починал през 342 г. в Мира, където е бил погребан, а гробът му е в църква в Мира. „Сегашната църква там е най-голямата църква, построена на мястото от тази ранна епоха“, добави Чевик.

Днес Мира се е превърнала в поклоннически център на православните християни, допълни Чевик: „Те посещават църквата„ Свети Никола “и гроба му тук. Демре винаги е рекордьор по брой туристи, посещаващи предимно от Анталия."

Археологът припомня, че част от костите му са извадени от гроба му през 1087 г. от италиански търговци и отнесени в Бари, Италия. По-късно там също са основали църква „Свети Никола“ и по тази причина Бари също се е превърнал в поклоннически център.
Археолозите при последвалите разкопки обаче открили още кости в гроба и те се намират днес в археологическия музей в Анталия. 

Чевик каза, че би било погрешно да се твърди със сигурност, дали костите, извлечени от църквата в Мира и изложени днес в Италия или тези в Анталия, са оригиналрите тленни останки на Свети Николай, добавяйки: „Не получихме възможност за ДНК анализ, но вярваме че костите които са при нас му принадлежат и сега те са под закрила в музея в Анталия. "

Той също така добави, че Турция е подала официално заявления и искане до Италия за връщането на костите, отнесени в Бари през 1087 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?