49

Аргументи срещу действията на Израел в Палестина се изслушват от съда в Хага

В момента Международният съд в Хага провежда една седмица изслушвания, като безпрецедентните 52 държави предлагат своите гледни точки относно израелската окупация в Палестина. Очаква се висшият съд на ООН да излезе със становище преди края на годината, въпреки че то е необвързващо.

Мнозинството от ораторите призоваха за прекратяване на израелската окупация на Палестински територии, която започна след шестдневна арабско-израелска война през 1967 г.

Съединените щати обаче застанаха зад своя съюзник, като се противопоставиха на незабавното и безусловно оттегляне от окупираната територия.

„Всяко движение към изтегляне на Израел от Западния бряг и Газа изисква разглеждане на много реалните нужди на Израел за сигурността“, отбеляза Ричард Висек, правен съветник в Държавния департамент на САЩ.

Израел не участва в устните изслушвания, но представи писмено становище, в което определи въпросите, зададени на съда, като "предубедени" и "тенденциозни".

Турция, като ревностен поддръжник на Палестина ще изнесе устна презентация в Международния съд в Хага (МС), като отговори на загрижеността относно практиките на Израел в Палестина, заяви говорителя на външното министерство в Анкара Ончу Кечели.

В изявление, публикувано в социалните медии, Кечели подчерта искането на ООН към Международния съд да предостави „консултативно мнение“ относно „правните последици, произтичащи от политиките и практиките на Израел в окупираната палестински територия, включително Източен Йерусалим“.

Говорителят отбеляза, че този процес ще доведе до "правни решения по отношение на преследването на палестинците".

Постояният представител на Турция в ООН Ахмет Йълдъз, ще изнесе устно представяне на позицията на Анкара, потвърди Кечели.

 

Това дело се различава от друг нашумял случай, започнат от Южна Африка срещу Израел за предполагаем геноцид по време на текущата му офанзива в Газа.

В този случай съдът се произнесе в полза на мерки за предотвратяване на геноцидни действия в Газа и улесняване на влизането на хуманитарна помощ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?