71

Арестуваха украински генерал с валута, изумруди и диаманти в Сърбия ВИДЕО

Бившият генерал на Службата за сигурност на Украйна Андрий Наумов, който ръководеше главния отдел за вътрешна сигурност на Службата, беше арестуван в Сърбия.

Заедно с него е задържан и германски гражданин, вероятно шофьорът му, пише OBOZREVATEL.

Андрей Наумов (Фото:Схеми / RFE/RL)

Припомняме, че в навечерието на пълномащабното руско нахлуване той избяга от Украйна. Избягалият генерал беше задържан на 7 юни на границата между Сърбия и Северна Македония заради опит за нелегален транспорт на голямо количество недекларирана валута и скъпоценни камъни. 

Източници, близки до силовите структури на Сърбия, съобщиха, че Наумов е задържан заедно с германски гражданин, за който се твърди, че е бил шофьор на генерала, на ГКПП в Прешево. Той се опитал да пренесе голямо количество недекларирани пари и бижута през границата. Става дума за поне 600 хиляди евро, голяма сума в долари, изумруди и диаманти. Точните количества и броят на скъпоценните камъни все още не са оповестени поради секретността на разследването.

По предварителни данни и двамата задържани в момента се намират в следствения арест в град Ниш. Те са обвинени в „незаконен трафик на ценни материални активи“. Според сръбското законодателство отговорността за подобно престъпление варира от 1 до 12 години затвор. Тежестта на наказанието зависи от обстоятелствата на престъплението и размера на имуществото.

Сърбия все още не е предоставила на Украйна официална информация за задържането на гражданина й и обстоятелствата, при които е извършено това задържане. А Наумов не е подал молба до държавата си за консулска подкрепа. Затова е възможно скандалният генерал от СБУ да се опитва да „купи” свободата си от представители на сръбските „компетентни органи”.

В същото време "наддаването" може да бъде не само материално. Наумов е заемал длъжност, на която е имал достъп до информация, представляваща държавна тайна. И той може да изтече тази информация в замяна на свободата си. Съществува и риск тази информация да изтече допълнително до руснаците, тъй като министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Александър Вулин е проруски политик с тесни връзки с Кремъл.

Андрей Наумов е началник на Главно управление на вътрешната сигурност от 2019 г. Той дойде на служба от Генералната прокуратура, където работи 12 години. През 2021 г. той се появи като потенциална „жертва“ на опит за убийство, за който се твърди, че е поръчан от друг високопоставен служител на СБУ Дмитрий Нескоромни.

След началото на пълномащабната инвазия на Руската федерация в Украйна на 24 февруари се оказа, че генерал Наумов, придружен от няколко души, е напуснал Украйна няколко часа преди първите ракетни удари.

На 31 март президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви лишаването от званието на генерал Наумов. И ДБР започна да разследва случая за неговата държавна измяна.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Клиентите ни били СКЪПИ...

Клиентите ни били СКЪПИ...

11.06.2022 | 19:03

Ако се свърже с Мустака, може и да отърве екстрадицията...

Отговори
3 0
И тва шъ видим

И тва шъ видим

11.06.2022 | 17:59

Ти да видиш нашите Гинерали министри и дупетати кък шъ съ изнасят Със влакови композиции тип конски вагони И къде газ има руска наволя

Отговори
1 3
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

11.06.2022 | 16:26

СКОРО СЪРБИТЕ И РУСНАЦИТЕ ЩЕ НИ ОСВОБОД-ЯТ

Отговори
6 2
ААААААХХХХХХХХ   КАНАДА  ...

ААААААХХХХХХХХ КАНАДА ...

11.06.2022 | 14:48

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДАЛАВЕРАТА И ТЕ ЩЕ СЕ ИЗНЕСАТ ТАКА СКОРО ВРЕМЕ КАТО ТОЗИ САМО ,,,ЧЕ СЪС ПОВЕЧЕ НАРОДНИ ПАРИ ........ГАРАНЦИЯ 100000000000002%

Отговори
2 4
Веселин ЕГН 7112136860

Веселин ЕГН 7112136860

11.06.2022 | 14:33

Браво братя и сестри,Сърби. Всеки нацист трябва да бъде осъден на см.ъртъ. Не избързвайте да го съдите и отправете питане до Руската Държава дали не им е по-нужен там,защото в Сърбия смъртно наказание ,за жалост ,няма. А, то само като му погледне лицето на тоя генерал и се питам дали е арабин,турчин ,грък или ром . Най-вероятно евреин,тоест мешавица между всички видове исторически престъпници. Браво,Сърби! Свършихте чудесна работа!

Отговори
8 4
Евреите

Евреите

11.06.2022 | 16:21

Веселине, нещастна ОТРЕ пко! Да ти обясня един път за винаги: евреите са толкова престъпници колкото всеки друг народ. Но за разлика от много народи, те са живели мирно и почтено хиляди години от Китай до Египет. По същото време твоите прадеди, Веселине, са скачали по дърветата. Нищо чудно че еволюцията при тебе се е забавила. Но недей да показваш това публично със кухите ти изявления. Вземи прочети историята за нацисти, фашисти, евреи и т.н. Може пък малко да ти просветне, ако се напънеш. И спри да лишеш немити руски гъzoве.

Отговори
2 3
Коментар

Коментар

11.06.2022 | 12:44

Ще се откупи, естествено. Като нашия банкер Цв. Василев.

Отговори
11 1
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

11.06.2022 | 12:24

Слава на Украйна!

Отговори
1 12
676

676

11.06.2022 | 12:13

Скро и зеленски който е откраднал близо 2 милиарда от помощите на дебилите от ес и сащ

Отговори
17 7
не нам

не нам

11.06.2022 | 12:20

В украйна диаманти няма , също изумруди - Има ги само в русия ясно кой го е купил и с какво и защо е избягал точно в деня на нападението

Отговори
10 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?