Следвайте ни

Арестуваха турски бизнесмен в Австрия за пране на пари

viber icon

Турски бизнесмен бе арестуван в Австрия на 19 юни по искане на Министерството на правосъдието на САЩ. Тои е задържан въз основа на  обвинителен акт от федералното жури в Солт Лейк Сити, Юта, на 28 април.

Сезгин Баран Коркмаз е обвинен, по едно обвинение за пране на пари, 10 обвинения за измама и едно обвинение за възпрепятстване на официално производство. 

Според обвинението Коркмаз е "изпрал" над 133 милиона долара чрез измами с банкови сметки, които той контролира в Турция и Люксембург. 

Предполага се, че Коркмаз и негови партньори са използвали приходи от измами свързани с бившата турска частна авиокомпания Бораджет, хотели в Турция и Швейцария, яхта на име Кралица Ана и вила и апартамент на Босфора в Истанбул.


Съединените щати ще се стремят да екстрадират Коркмаз в САЩ от Австрия, за да може той да се яви пред американския окръжен съдия Джил Париш от окръг Юта, за да бъде съден по тези обвинения. Ако бъде признат за виновен, Коркмаз е изправен пред максимално наказание от 225 години затвор за пране на пари и измама. 

От Анкара също заявиха, че искат екстрадирането на Коркмаз в Турция, тъй като и там той е обявен за издирване. 

Междувременно наказателния съдия от Виенския съд съобщи, че „искането за задържане и екстрадиция на Коркмаз е дошло от САЩ, официално искане на Турция не е стигнало до съда“. От Анкара заявиха, че молбата на Турция за екстрадиция е изпратена до австрийското външно министерство чрез Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи.

Тъй като тази липсваща молба на Турция не е достигнала до съда във Виена, на съдебното заседание в понеделник беше обсъдено само искането на САЩ за „международен арест и екстрадиция“.  Въпреки че все още не е взето решение по този въпрос, е решено предпазното задържане на Коркмаз да продължи до 5 юли. До тогава ще бъде решено дали задържания да бъде екстрадиран или освободен. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?